Обијена црква Свете Петке у Гојбуљи код Вучитрна

Непознате особе провалиле су у цркву Свете Петке у селу Гојбуља код Вучитрна, оштетиле улазна врата и са икона однели новац у вредности око 20 евра, преноси "Коссев".

Обијена врата на цркви приметили су верници око 16 часова и одмах случај пријавили косовској полицији.

Епархија Рашко-призренска изразила је дубоку забринутост због учесталих случајева обијања православних храмова на Косову и Метохији и апеловала на полицијске органе да пронађу починиоце овог и ранијих случајева обијања храмова, преноси Коссев.

Епископ Теодосије нагласио је да обијања храмова додатно обесхрабрују српски народ и да локалне институције морају да обезбеде бољу заштиту имовине Српске Православне Цркве и локалног српског становништва, посебно у изолованим енклавама.

Истрага је у току.

Село Гојбуља је мешовито село у коме поред већине албанског становништва живи и педесетак српских породица.

Канцеларија за КиМ: Још један вандалски напад на објекте СПЦ-а 

Поводом обијања цркве Свете Параскеве у Гојбуљи реаговала је Канцеларија за КиМ која је истакла да је то још један у низу нецивилизованих и вандалских напада на објекте Српске православне цркве на КиМ.

Позива полицијске органе привремених институција у Приштини да коначно расветле овај, али и друге случајеве таквог "беспризорног понашања".

"Напади на Српску православну цркву су и напади на српски народ у целини у јужној покрајини и имају недвосмислено за циљ да се обесхрабре они Срби који су намерни да остану у својим домовима и наставе да живе на огњиштима својих предака", наводи се у саопштењу.

Канцеларија оцењује и да овакви вандалски чинови обијања, паљења верских објеката, напади на свештенство у српским црквама и манастирима на КиМ јасно показује и "како би они који се упињу на све начине да уђу у Унеско "сачували" културне и верске објекте СПЦ-а и српског народа, као споменика и показатеља вишевековног живота и трајања на тим просторима".

Позива међународну заједницу и њене представнике на Косову и Метохији да реагују и заштите, како сакралне објекте, тако и представнике СПЦ-а и српски народ у покрајини, наводи се у саопштењу.

Српска листа: Скрнављење цркве наставак рушилачке кампање

Скрнављење цркве Свете Петке у Гојбуљи је наставак рушилачке кампање и покушај затирања српског постојања на Косову и Метохији, саопштила је Српска листа.

"У предворје Дана Европе, у 21. веку, пред очима света и међународних војних и политичких представника Европске уније, уништава се верска баштина српског народа и хришћанске Европе", навела је Српска листа.

Додаје да се без имало стида, а ни страха од кажњавања, већ 20 година уништава и затире траг српског постојања без осуда цивизованог света.

Истиче да најоштрије осуђује нападе на Српску православну цркву и српски народ, и позива надлежне органе да хапшењем ових злодела покажу колико им је стало да заједничког живота и мира на Косову и Метохији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво