Пећ, продужен притвор Србину осумњиченом за ратни злочин

Основни суд у Пећи продужио је за још два месеца притвор Зорану Ђокићу, расељеном лицу из тог града, због сумње да је током сукоба на Косову 1999. године починио ратни злочин против цивилног становништва.

Ђокићев адвокат Љубомир Пантовић каже за Радио Контакт плус да је поступање суда и тужилаштва у случају Ђокића крајње противзаконито и на штету његовог брањеника.

"Иако закон налаже свим органима који учествују у кривичном поступку да када се окривљено лице налази у притвору поступају са посебном хитношћу, овде имамо ситуацију да пре свега Специјално тужилаштво Косова води истрагу са 'нарочитом спорошћу' и поред тога и даље продужава притвор", истакао је Пантовић.

Како је нагласио, за три месеца притвора, тужилаштво је спровело само три истражне радње.

"То је више него недовољно и указује на јаку спорост и на кршење закона на штету Зорана Ђокића", упозорава Пантовић.

Пантовић указује на још неке, према његовом мишљењу, недостатке у раду тужилаштва.

"Тужилаштво уопште не обавештава браниоца нити окривљеног о томе да подноси предлоге за продужење притвора, што је законска обавеза. Све у свему, притвор неоправдано траје и даље, крши се закон на штету Зорана Ђокића", наводи Пантовић.

Подсећа да је Ђокић до 2015. године живео у Косовској Митровици, где је радио у више невладиних организација, и чак једно време у косовској влади, односно министарству за заједнице и повратак, те да је много раније рађена провера његове прошлости и увек је била позитивна.

Косовска полиција ухапсила је Ђокића 2. фебруара на административном прелазу Јариње, а потом је спроведен у Пећ.

Зоран Ђокић меру притвора издржава у притворској јединици у специјалном затвору у Подујеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи