Красић ослобођен оптужбе за убиство навијача "Забрањених"

Веће Апелационог суда у Београду је након претреса 20. марта 2019. године преиначило другостепену пресуду и Милана Красића ослободило од оптужбе да је извршио кривично дело тешко убиство, у саизвршилаштву, објављено је на сајту суда.

Милан Красић из навијачке групе "Алкатраз" био је оптужен за убиство Ивана Перовића, припадника навијачке групе "Забрањени", 22. октобра 2011. године на Новом Београду. Овом одлуком трећестепеног већа Апелационог суда преиначена је другостепена пресуда (истог суда) из јуна 2018. године, којом је Красић био осуђен на 14 година затвора за тешко убиство у саизвршилаштву.

Првостепеном пресудом Вишег суда из јуна 2016. године, Красић је био ослобођен од оптужби, као и сада правоснажном пресудом.

У образложењу ослобађајуће пресуде, која је данас објављена на сајту суда, истиче се да је "свака сумња да је Красић извршио кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву остала на нивоу индиција".

"Како суд доноси пресуду само на основу чињеница у чију је извесност уверен, веће Апелационог суда које је одлучивало у трећем степену применом начела ''ин дубио про рео'' (у случају сумње пресудити у корист окривљеног) ослободило је окривљеног од оптужбе", наводи се у одбразложењу.

Красић је био оптужен да је 22. октобра 2011. године по претходном договору заједно са НН лицима, лишио живота Ивана Перовића и довео у опасност живот Ђорда Станојевића.

Друга двојица који су били оптужена у овом случају као саизвршиоци, раније су правоснажно ослобођени оптужби за тешко убиство.

Красић ухапшен у Бриселу у јуну 2012. године по потерници Србије, пошто је након убиства Перовића побегао из земље.

Медији су писали да је мотив убиства Перовића био сукоб навијачких група око превласти на јужној трибини стадиона Партизана.

У детаљном образложењу правоснажне пресуде, наводи се да трећестепено веће суда сматра да нема доказа да је између окривљених постојао претходни договор, јер би у том случају свако од њих требало да има одређену улогу и радњу којом би допринео извршењу кривичног дела.

Једино што је утврђено јесте да се Красић са сувозачевог седишта обратио оштећенима речима "Шта радите" - а то, како додаје суд, не може бити потврда извршења кривичног дела. 

Нелогично је да, ако је постојао план, Красић себе излаже могућем препознавању сведока и оштећених јер су сви они били у непосредној близини кола. 

У току поступка је и из исказа сведока доказано да Красић никада раније није имао сукобе са њима, нити се познавао са њима, а посебно се те вечери није сукобљавао са њима, наводи се у одлуци. 

број коментара 0 Пошаљи коментар