Ухапшена два лекара вештака због мита

Припадници МУП-а, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са припадницима Безбедносно-информативне агенције (БИА), а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су В. К. (1958), лекара специјалисту-вештака у првостепеном поступку Републичког фонда ПИО, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело примање мита.

Ухапшени су и З. Ј. (1953), лекар вештак-координатор у пензији, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела примање мита и трговина утицајем и Д.С. (1975) и сарадник за послове вештачења, који се сумњичи за кривична дела примање мита у помагању и трговину утицајем.

Сумња се да је В. К., преко Д. С. и једног 68-годишњег мушкарца, захтевао и примио 500 евра од једне 48-годишње жене, као и 200 евра од 56-годишњег мушкарца, а које је потом поделио са Д. С., како би донео позитивни налаз, мишљење и оцену у вези са захтевом за помоћ и негу другог лица.

Такође, сумња се да је З. Ј. почетком 2015. године захтевао и примио 400 евра од 57-годишњег мушкарца, како би приликом вештачења у његовом предмету донео позитивни налаз, мишљење и оцену у вези са захтевом за помоћ и негу другог лица.

З. Ј. се сумњичи и да је крајем децембра 2018. године од истог мушкарца захтевао и примио 400 евра, од чега је 50 евра предао Д. С. како би посредовао да се приликом вештачења његовог предмета донесе позитивни налаз, мишљење и оцена у вези са захтевом за остваривање права на помоћ и негу другог лица.

Осумњиченима В. К., З. Ј. и Д. С. је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело примање мита у помагању кривична пријава ће бити поднета против 68-годишњег мушкарца, док ће против једног 57-годишњака бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривична дела давање мита и трговина утицајем.

Кривична пријава биће поднета и против 48-годишње жене и 56-годишњег мушкарца који се терете да су извршили кривично дело давање мита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара