Апелациону суд укинуо ослобађајућу пресуду Предрагу Бубалу

Апелациони суд у Београду укинуо је ослобађајућу пресуду некадашњем министру привреде и приватизације Предрагу Бубалу и осталим оптуженима за злоупотребе приликом приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу "Ворлдфин" из Луксембруга 2005. године, чиј је крајњи власник бизнисмен Милан Беко.

Истом одлуком наложено је да се суђење Бубалу и осталима понови пред Специјалним судом у Београду.

Апелациони суд је закључио да је основана жалба тужиоца за организовани криминал и навео да му је "нејасан и неприхватљив" закључак првостепеног суда да нема кривичне одговорности одговорних лица Агенције за приватизацију и Акцијског фонда у случају "Луке Београд", па да то значи да нема ни одговорности Предрага Бубала.

Поред Бубала у поступку ће се због кривичног дела злоупотреба службеног положаја поново судити извршним директорима Агенције за приватизацију Миодрагу Ђорђевићу и Горану Мрђи, директору Центра за тржиште капитала Алексеју Мисаиловићу, директору Акцијског фонда Александру Грачанцу и директору Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмини Драгутиновић.

Такође, поново ће се судити и бившем директору Привредног друштва "Лука Београд" АД Мирославу Дробцу и бившем финансијском директору тог привредног друштва Душану Косовцу.

Требало је применити Закон о приватизацији

У конкретном случају дошло је до промене власништва државног капитала, па се морао применити Закон о приватизацији, будући да је тим законом прописано да се њим уређују услови поступка промене власништва друштвеног, односно државног капитала, навео је Апелациони суд.

"На ово указује и сам уговор о купопродаји акција закључен измеду Акцијског фонда РС и предузећа 'Wорлдфин' С.А. из Луксембурга, а у коме је наведено да је закључен у складу са Законом о приватизацији, Законом о акцијском фонду и Законом о тржишту хартија од вредности и других финансијских инструмената", наводи се у одлуци.

Такође, Апелациони суд налази и да је првостепени суд пропустио да оцени делове одбрана оптужених Миодрага Ђордевића, Александра Грачанца и Алексеја Мисаиловића у вези са чињеницом да ли су знали да се ради нова процена вредности имовине "Луке Београд".

Суд сматра да су сазнања ослобођених о промени вредности имовине морала да утичу на предузимање даљих радњи из њихове надлежности.

Нејасни разлози првостепеног суда 

Апелационом суду су нејасни и разлози првостепеног суда по којима изведеним доказима нису потврђени наводи оптужбе да се у радњама Мирослава Дробца и Душана Косовца стичу елементи кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица.

Апелациони суд је указао да се побија закључак првостепеног суда да је без значаја чињеница да ли су окривљени били обавештени о дописима "Луке Београд", као и закључак да се понуда за преузимање није могла стопирати, јер се окривљенима не ставља на терет да је требало да стопирају понуду за преузимање, већ да није требало ни донети одлуку о продаји акција по понуђеној цени.  

Суђење Бубалу и осталима почело је у јулу 2014. године, када је бивши министар детаљно излагао своју одбрану и негирао оптужбе за злоупотребу службеног положаја.

Лука Београд је један од предмета на такозваном списку 24 спорне приватизације. Беко ју је преузео 2004. и 2005. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво