Уручен позив Димитријевићу

Генералу Војске Југославије у пензији Александру Димитријевићу уручен је обавезујући позив за сведочење у Хашком трибуналу на суђењу бившем председнику Србије Милану Милутиновићу и петорици саопштужених за злочине на Косову.

Позив је Димитријевићу јуче је уручио истражни судија, а суђење Милутиновићу у Хашком трибиналу је заказано за 8. јул.

Хашки трибунал поново је прошле седмице наложио властима Србије да генералу Димитријевићу обавезујући судски позив за сведочење уруче "што пре, а најкасније" 30. јуна.

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је тада  да ће надлежни органи Србије поступити по налогу, као и у свим ранијим случајевима.

Он је подсетио да претходни позив генералу Димитријевићу није био уручен јер се он налазио на опоравку након интервенције на срцу, која је, како је рекао, обављена негде у САД, и о чему је Национални савет добио лекарску документацију с мишљењем.

О свему томе био је обавештен и Хашки трибунал, казао је Љајић.

Претходно је председник Трибунала Фаусто Покар пријавио Србију Савету безбедности УН да није испунила више захтева суда, међу којима је и неуручивање позива Димитријевићу.

Љајић је такав посутак Покара оценио као додатни притисак на власти у Србији, рекавши да такве оптужбе не стоје и да је Национални савет по питању генерала Димитријевића имао редовну комуникацију с трибуналом.

Национални савет је, у реаговању, навео да је "непријатно изненађен реакцијом Покара и двоструким стандардима који се појавују у раду Трибунала".

Повезане вести:

Поново упућен позив Димитријевићу

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи