Лубенице умало нису дошле главе мигрантима

Драматичан случај спасавања живота миграната искусили су цариници на испостави у Јагодини када су у приколици међу расадом лубеница пронашли петорицу изнемоглих Авганистанаца којима је претило гушење.

Умало трагичан крај избегнут је захваљујући правовременој реакцији царинских службеника, саопштила је Управа царина.

Наиме, када је хладњача бугарских регистарских ознака пристигла на поменути терминал ради прегледа робе, видно узнемирени возач пријавио је цариницима сумњу да се у товарном делу налазе мигранти.

"Његов страх био је сасвим оправдан, јер је био свестан да превози расад лубеница који у процесу фотосинетезе брзо апсорбује кисеоник, остављајући велику концентрацију угљен-диоксида који би могао да угрози живот 'слепих путника', уколико их има", наводи Управа царина.

Сумња возача је ускоро била потврђена, јер су након отварања хладњаче у њој затечена тројица изнемоглих и ошамућених Авганистанаца који су се жалили на тешкоће са дисањем.

Избегнут смртни исход 

Без обзира на то што су њих тројица упорно тврдила да су једини илегални путници у камиону, цариници су ипак желели да то и провере.

Унутрашњост загушљиве приколице било је тешко сагледати због висине товара и начина паковања садница, због чега је камион морао бити истоварен.

Тада су царински службеници у простору између палета, на поду приколице открили још двојицу Авганистанаца са јасним знацима гушења, од којих се један жалио на јаку главобољу и несвестицу.

Према речима возача, да цариници нису отворили товарни простор одакле су избавили мигранте, они би се до граничног прелаза Хоргош засигурно угушили.

Иако се царински службеници свакога дана суочавају са потресним ситуацијама, јутрошњи случај забележен у Јагодини свакако се убраја у ред најдраматичнијих и сведочи о томе коликој се опасности по живот излажу мигранти који се упуштају у овакве подухвате, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво