Жандармима условне казне од по осам месеци затвора

Виши суд у Београду осудио је на условне казне затвора од по осам месеци са роком провере од три године седморицу жандарма нишког одреда, јер су употребом непотребне и прекомерне силе испребијали браћу тадашњих премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције, током одржавања "Параде поноса 2014" у Београду.

То значи да се казне неће извршити ако у року од три године не почине ново кривично дело.

Ово је друга првостепена пресуда, јер је прву, којом су жандарми били осуђени на условне казне затвора од шест и осам месеци, прошле године у јуну укинуо Апелациони суд и наложио да им се суђење понови.

И на нову пресуду постоји право жалбе Апелационом суду.

Седам припадника јединице Жандармерије из Ниша осуђено је због кривичног дела злостављање и мучење у стицају са кривичним делом напад на војно лице у вршењу војне службе 

Осуђени су Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић и Митар Милосављевић.

Суђење им је поновљено по налогу Апелационог суда у Београду из јуна прошле године, када је исти суд потврдио ослобађајућу пресуду команданту овог жандармеријског вода Радету Матићу и правоснажно га ослободио оптужби којима се теретио да није предузео мере да спречи напад. 

Део овог инцидента забележио је сниматељ телевизије Н1 који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на Јутјубу.

На том видео-запису од минут и четрдесет пет секунди, поред осталог, види се како жандарми пендрецима туку више лица и штитовима их гурају у зид зграде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара