Жандармима условне казне од по осам месеци затвора

Виши суд у Београду осудио је на условне казне затвора од по осам месеци са роком провере од три године седморицу жандарма нишког одреда, јер су употребом непотребне и прекомерне силе испребијали браћу тадашњих премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције, током одржавања "Параде поноса 2014" у Београду.

То значи да се казне неће извршити ако у року од три године не почине ново кривично дело.

Ово је друга првостепена пресуда, јер је прву, којом су жандарми били осуђени на условне казне затвора од шест и осам месеци, прошле године у јуну укинуо Апелациони суд и наложио да им се суђење понови.

И на нову пресуду постоји право жалбе Апелационом суду.

Седам припадника јединице Жандармерије из Ниша осуђено је због кривичног дела злостављање и мучење у стицају са кривичним делом напад на војно лице у вршењу војне службе 

Осуђени су Предраг Митровић, Славко Стојановић, Драган Савић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић и Митар Милосављевић.

Суђење им је поновљено по налогу Апелационог суда у Београду из јуна прошле године, када је исти суд потврдио ослобађајућу пресуду команданту овог жандармеријског вода Радету Матићу и правоснажно га ослободио оптужби којима се теретио да није предузео мере да спречи напад. 

Део овог инцидента забележио је сниматељ телевизије Н1 који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на Јутјубу.

На том видео-запису од минут и четрдесет пет секунди, поред осталог, види се како жандарми пендрецима туку више лица и штитовима их гурају у зид зграде.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 17. апр 2019, 23:39) - bata [нерегистровани]

imam pitanje

da li bi bili uznemiravani da su prebili obične gradjane ?

(среда, 17. апр 2019, 17:10) - Boban [нерегистровани]

pravda

Svako pa i žandarmerija mora da se ponaša u skladu sa zakonom i da bude odgovoran za svoje postupke.

(среда, 17. апр 2019, 17:06) - Oliver [нерегистровани]

Nosi casno uniformu

Ako si obukao uniformu moras je casno i nositi, i ne smes da imas ispade kao u ovom nemilom dogadjaju.

(среда, 17. апр 2019, 16:55) - Nada [нерегистровани]

desavanja

Sud je taj koji odlucuje ko je i koliko kriv.

(среда, 17. апр 2019, 16:23) - Mina [нерегистровани]

...

Svako mora da snosi odgovornost za svoja dela.