Преиначена пресуда и одбијена тужба Јосифовског

Апелациони суд у Београду преиначио је првостепену пресуду и правоснажно одбио као неосновану тужбу некадашњег директора београдске Хитне помоћи Борка Јосифовског против пет државних органа, јер, поред осталог, у овом случају није могућа ретроактивна примена Закона о заштити узбуњивача, који се примењује од 2015. године.

Такође, преиначено је и решење о трошковима парничног поступка, па је Јосифовски обавезан да Републици Србији за трошкове првостепеног и другостепеног поступка исплати 67.500 динара, наводи се у пресуди која је објављена на сајту Апелационог суда.

Преиначеном пресудом Вишег суда у Београду било је утврђено да је пет државних органа, почев од 2006. године, нанело штету Јосифовском, непоступањем по његовим пријавама, а након његовог указивања 2005. године на спорне везе лекарских екипа београдске Хитне помоћи и приватних погребних предузећа.

Међутим, Апелациони суд је након разматрања жалби одлучио да отвори расправу и да сам изводе доказе за које је сматрао да су кључни за доношење правоснажне пресуде.

Јосифовски је пре 13 година указао на криминалне радње лекара Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, а након тога је био смењен, а две године касније, 2008. године и отпуштен.

Иако је информације до којих је дошао доставио надлежним, туженим органима, они нису поступали поводом тих информација, односно поступали су неблаговремено и на тај начин су, како је тврдио у тужби, повредили Закон о општем управном поступку и Законик о кривичном поступку.

Због тога је Јосифовски тужбеним захтевом тражио да се утврди да је према њему предузета штетна радња којом је стављен у неповољнији положај због извршеног узбуњивања.

У пресуди Вишег суда из октобра 2018. године било је утврђено да су Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенција за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду предузели штетне радње према Јосифовском и ставили га у неповољнији положај због извршеног узбуњивања.

Својом тужбом, Јосифовски није захтевао одштету нити неку другу сатисфакцију.

Према ставу Апелационог суда, Јосифовски је учинио вероватним да је према њему предузета штетна радња, јер је као директор хитне помоћи туженим државним органима доставио податке о раду запослених које је сматрао незаконитим и основано очекивао да ће се по његовим пријавама и дописима поступати, али они нису предузели одговарајуће радње да испитају наводе које је учинио вероватним.

Међутим, Апелациони суд напомиње да Јосифовском не може пружити заштита по Закону о заштити узбуњивача који је ступио на снагу 4. децембра 2014. године, а примењује се од 5. јуна 2015. године, због немогућности ретроактивне примене тог закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се