Преиначена пресуда, педијатар правоснажно ослобођен

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио педијатра Опште болнице у Ваљеву Владимира Ранковића (47), од оптужби за неадекватно лечење петогодишње Теодоре Јовановић, која је преминула 1. октобра 2009. године.

Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Одновног суда у Ваљеву којом је Владимир Ранковић (47) био осуђен због кривичног дела "тешко дело против здравља људи".

Оштећени су ради остваривања својих имовинско-правних захтева упућени на парницу, наводи се у пресуди која је објављена данас на сајту Апелационог суда.

Према ставу Апелационог суда, током поступка "није доказано да је окривљени при пружању лекарске помоћи девојчици очигледно несавесно поступао и тиме проузроковао погоршање здравственог стања, а након тога и смрт, али је олако држао да таква последица неће наступити или да ће исту моћи спречити".

Према недоказаној оптужници, педијатар је 30. септембра 2009. године, несавесно поступио приликом пријема Теодоре Јовановић на Дечје одељење ваљевске болнице и тако проузроковао погоршање њеног здравственог стања.

Осим физичког прегледа, није спровео ниједну другу дијагностичку процедуру, иако је дете било малаксало, са боловима у стомаку, уз повраћање. Уместо да је задржи у болници на испитивању, лекар је девојчицу послао кући, уз терапију електролитима. Сутрадан, Теодори се стање погоршало, родитељи су је довели у болницу где је након покушаја реанимације преминула.

Апелациони Суд међутим подсећа да је клиничка слика код покојне девојчице била атипична тако да лекар специјалиста педијатар није могао у датом тренутку да посумња да се ради о ретком обољењу, урођеној аномалији црева због које је дошло до смртног исхода. 

Апелациони суд је навео да је Ранковић урадио лабораторијске анализе приликом првог прегледа, установио повишени број леукоцита који није специфичан знак за ову врсту обољења, тим пре што је и пре леталног исхода број леукоцита био у границама референтних вредности.

Такође, имајући у види да је приликом прегледа девојчице доминатна симптоматологија није била изразити бол у трбуху, повраћање зеленог или крвавог садржаја, појава крви у столици, што би карактерисало акутни волувус, због кога је наступила смрт оштећене, већ је супротно томе, клиничким прегледом оштећене утврђено да током прегледа трбух није био напет и болно осетљив што би могло указивати да се ради о акутном хируршком обољењу абдомена.

Апелациони суд указује да је код кривичног дела за које се Ранковић терети, током поступка неопходно да се утврди да ли је лекар у конкретном случају поступао у складу са правилима медицинске науке и медицинске струке или се пак његова делатност може означити као очигледно несавесна у смислу ове инкриминације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво