За убиство Ћурувије припадницима ДБ-а по 20 и 30 година затвора

Специјални суд у Београду осудио је на казне од по 30 и 20 година затвора четворицу оптужених припадника некадашњег Ресора државне безбедности због убиства власника и новинара "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије.

Тадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић и тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић осуђени су на по 30 година затвора, а припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић на по 20 година затвора.

Радоњићу и Ромићу се у казну урачунава време које су провели у притвору и кућном притвору.

Ова пресуда није донета једногласно, већ прегласавањем судија у трочланом већу односом 2:1. На ову одлуку суда, и тужилаштво и одбрана имају право жалбе Апелационом суду.

Из пресуде Специјалног суда произлази да је Славка Ћурувију убило Н. Н. лице, а да су му осуђени припадници некадашње Државне безбедности за то припремили "терен".

Наиме, уместо Мирослава Курака који се у оптужници помиње као директни извршилац убиства, није у пресуди поменут као такав, већ непознато лице (Н. Н.), чији идентитет није утврђен.

Из тога произлази да суд сматра да тужилаштво није доказало да је Курак пуцао.

Пресуда оптуженима је изречена након тачно 20 година од убиства Ћурувије и то је прва пресуда за убиство једног новинара, док остала убиства, између осталог Даде Вујасиновић и Милана Пантића, нису још ни расветљена.

Током суђења за убиство Ћурувије саслушано је више од 100 сведока и одржано је преко 90 главних претреса.

Марковић је осуђен због кривичног дела подстекавање на тешко убиство, а Радоњић, Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Радомир Марковић у затвору већ служи казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године, а како се у српском правном систему казне не сабирају, остао је осуђен на јединствену казну од 40 година затвора.

Мирослав Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Милан Радоњић и Ратко Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Њима је данас продужена мера забране напуштања стана уз електронски надзор (наногвицу) односно кућни притвор.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Изрицању пресуде у Специјалном суду поред више десетина новинара присуствовали су и представници новинарских удружења, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Бујошевић је радио је у Европљанину са Ћурувијом, док је Стефановић са њим радио у листу Борба.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 05. апр 2019, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

U redu

Sve je u redu ali ko je nalogodavac tog ubistva?Ista priča kao i kod Djindjica.Neko je to morao da naredi .

(петак, 05. апр 2019, 13:00) - anonymous [нерегистровани]

NATO

Ovo je nas doprinos godisnjici NATO.Bruka i sramota.Dvadeset godina traganja a tek ih sad nasli.I koga su nasli.Neverovatno.

(петак, 05. апр 2019, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

Dokazi?

Pravda mora da bude zadnja ali zivot jednog coveka si nikad ne moze vratiti niti nadoknaditi. Samo se pitam, dali posle toliko godina postoje cvrsti dokazi koji 100% dokazuju ko, kako i zasto, ili je cilja da se samo to jednom zavrsi. Plasim se da ce kroz nekoliko godina istarga ponovo da se pokrene pa sve iznova. Bez obzira na prethodne kazne nekim pociniocima, mislim da cvrsti dokazi moraju da postoje. Ne daj boze da su pocinioci jos na slobodu i da se o njima nista i ne zna.

(петак, 05. апр 2019, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

Niko

nema pravo da u najtezim vremenima jednog naroda pravi razdor u istom, bogacenja radi.Delovi novinarstva i politikanstva su na ivici varvarstva ali ne treba ubijati nego suditi.

(петак, 05. апр 2019, 12:12) - milan [нерегистровани]

Dokazi

Ako su dokazi nepobitni, onda je šteta što nisu osuđeni
doživotno. Ali, i to je dobro. Pravna država deluje.

(петак, 05. апр 2019, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

Цвет у коси

А другарица Мира са својим купљеним азилом у "братској" Русији? Шта је са њом? А да, скинута са црвене потернице интерпола и укинута јој је пресуда. Живела правда!

(петак, 05. апр 2019, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Sam

Ko je naručio ubistvo ? Nisu oni to uradili iz čiste dosade ili ljubavi prema Slobi, Miri i Jugoslaviji.

(петак, 05. апр 2019, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Sabiranje

Trebalo bi sabirati kazne, za svako krivicno delo posebno.

(петак, 05. апр 2019, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Nisam ja odavde

Ali nisam ubedjen u pravdu posle skoro 20 godina. Nisam ubedjen ni u nase pravosudje. Sve mi to nekako....A voleo bih da je sve jasno dokazano.

(петак, 05. апр 2019, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Ajd bre ljudi,zar toliko godina robije ,a da niste sigurni da su ga ubili???
Eeeh ludosti vase...