За убиство Ћурувије припадницима ДБ-а по 20 и 30 година затвора

Специјални суд у Београду осудио је на казне од по 30 и 20 година затвора четворицу оптужених припадника некадашњег Ресора државне безбедности због убиства власника и новинара "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије.

Тадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић и тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић осуђени су на по 30 година затвора, а припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић на по 20 година затвора.

Радоњићу и Ромићу се у казну урачунава време које су провели у притвору и кућном притвору.

Ова пресуда није донета једногласно, већ прегласавањем судија у трочланом већу односом 2:1. На ову одлуку суда, и тужилаштво и одбрана имају право жалбе Апелационом суду.

Из пресуде Специјалног суда произлази да је Славка Ћурувију убило Н. Н. лице, а да су му осуђени припадници некадашње Државне безбедности за то припремили "терен".

Наиме, уместо Мирослава Курака који се у оптужници помиње као директни извршилац убиства, није у пресуди поменут као такав, већ непознато лице (Н. Н.), чији идентитет није утврђен.

Из тога произлази да суд сматра да тужилаштво није доказало да је Курак пуцао.

Пресуда оптуженима је изречена након тачно 20 година од убиства Ћурувије и то је прва пресуда за убиство једног новинара, док остала убиства, између осталог Даде Вујасиновић и Милана Пантића, нису још ни расветљена.

Током суђења за убиство Ћурувије саслушано је више од 100 сведока и одржано је преко 90 главних претреса.

Марковић је осуђен због кривичног дела подстекавање на тешко убиство, а Радоњић, Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Радомир Марковић у затвору већ служи казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године, а како се у српском правном систему казне не сабирају, остао је осуђен на јединствену казну од 40 година затвора.

Мирослав Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Милан Радоњић и Ратко Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Њима је данас продужена мера забране напуштања стана уз електронски надзор (наногвицу) односно кућни притвор.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Убијен је на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа.

Изрицању пресуде у Специјалном суду поред више десетина новинара присуствовали су и представници новинарских удружења, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Бујошевић је радио је у Европљанину са Ћурувијом, док је Стефановић са њим радио у листу Борба.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво