Ново суђење Мири Марковић

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је у јуну прошле године на годину дана затвора била осуђена некадашња председница ЈУЛ-а Мирјана Марковића поводом оптужби да је 2000. године утицала на владину комисију за незаконито додели државни стан дадиљи њеног унука.

Овом одлуком, која је данас објављена на сајту суда, наложено је да се суђење понови пред Вишим судом у Београду и отклоне све нелогичности из пресуде и повреде кривичног поступка.

Укинутом пресудом, некадашња секретарка Владе Србије Живка Цица Кнежевић била је осуђена на годину и по дана затвора, а тадашњи директор Дипоса Милош Лончар на годину дана због кривичног дела злоупотреба службеног положаја, а Марковићева јер их је подстрекивала на извршење тог дела.

Ова укинута пресуда била им је изречена после скоро 15 година од покретања кривичног поступка, који ће сада да се настави поновним првостепеним суђењем. 

Марковићевој се судило у одсуству, јер је недоступна правосудним органима Србије и за њом је 2005. године расписана међународна потерница.

Она је оптужена да је подстрекавала Живку Кнежевић да без неопходне процедуре прибави стан у Београду од 47,36 квадратних метара Илони Пешић, дадиљи њеног унука.

Живка Кнежевић је оптужена и да је незаконито прибавила стан у Београду од 57,51 квадратних метара тадашњој директорки Дома здравља Жагубица Љиљани Илић, а она и Лончар се заједно терете и да су незаконито прибавили стан у Београду од 87,38 квадратних метара Кохану Морини, сину тадашње савезне министарке за избеглице Братиславе Морине.

У образложењу одлуке Апелационог суда наводи се да је пресуда укинута пошто садржи битне повреде одредаба кривичног поступка јер је неразумљива и противречна датим разлозима.

"Због тога је и чињенично стање остало погрешно и непотпуно утврђено, при чему је првостепени суд применио закон који се не може применити", наводи се у одлуци Апелационог суда.

Тај суд је констатовао да у образложењу пресуде првостепени суд наводи да је оптужница више пута мењана (да је долазило до обједињавања и раздвајања поступка), да је последњи пут прецизирана 24. октобра 2017. године, при чему по овој оптужници, како наводи Апелациони суд, тужилац мења период извршења кривичног дела за све окривљене, као и вредност прибављене имовиснке користи за Илону Пешић, Љиљану Илић и Кохана Морину.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 20:08) - Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Sa cvetom u kosi

Asocirao me, iz nekog razloga, ovaj tekst na Elenu Causesku. Usput, da li se to mozda planira i obnova JUL-a?

(уторак, 26. мар 2019, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Eh, jadnica

Pa ona je čisto nevinašce spram sadašnjih...

(уторак, 26. мар 2019, 19:23) - uglješa [нерегистровани]

Sami sebi oci kopamo

Ajde bre ostavite vise tu zenu na miru! Kome ona vise smeta?

(уторак, 26. мар 2019, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

Čemu povratak?

Zašto da se vrati u Srbiju kada joj je Srbija izrucila muža neprijateljima.

(уторак, 26. мар 2019, 17:33) - Branislav [нерегистровани]

Mira Markovic

Ista sada,sigurno ce biti oslobodjena,da nije kriva vratilabi se u Srbiju.