Без званичних информација о истрази о хапшењу Ђурића

Ни годину дана од хапшења Марка Ђурића у Косовској Митровици још нема званичних информација докле се стигло са истрагом, рекао је заменик косовског министра полиције у оставци Милан Радојевић и истакао да је то важан тест за приштинске институције на коме ће се видети да ли оне функционишу или не.

Милан Радојевић је пре годину дана упутио захтев приштинској полицији да се спроведе истрага и утврди одговорност појединаца због начина на који је Ђурић спроведен у Приштину, о чему постоје и видео-снимци.

Годину дана од акције косовске полиције на северу Косова, када је ухапшен Марко Ђурић, привремене приштинске институције су, приморане да спроведу истрагу, пише приштинска Коха. 

"Уз сагласност тадашњег министра унутрашњих послова, послао сам званичан захтев да се спроведе истрага да ли је било прекорачења овлашћења полиције. На жалост нисам добио никакав званичан одговор докле се стигло са истрагом, да ли је она завршена или није", рекао је Радојевић. 

Уколико полиција може да пребије легитимно изабране министре, градоначелнике, новинаре, уништава новинарску опрему и да све то прође некажњено, не знам о каквом поверењу у институције и у владавину права да говоримо на Косову, истиче Радојевић.

Заменик косовског министра полиције у оставци додаје да не желе да се директно мешају у истрагу јер постоје институције које су задужене за то.

"Сматрамо да временски период који је протекао, од годину дана, превише дуг да се истрага заврши. Потребно је да се изађе са неким конкретним резултатима, јер има доста сведока, видео-материјала као доказа које надлежне институцијуе могу искористити уколико желе да заврше ту истрагу и да изађу са првим конкретним резулататима", истакао је Радојевић. 

Наводи да је након хапшења Марка Ђурића имао консултације са тадашњим косовским министром унутрашњих послова, да га је упознао са ситуацијом и да је имао утисак да ни они нису били свесни шта се дешавало на терену.

"Тадашњи министар ми је дао пуну подршку да се та истрага покрене и да се утврде све чињенице које су се десиле тог дана. У међувремену променила су се још два министра и не знам колико су они упознати са дешавањима", нагласио је он.

Тест за приштинске институције 

Појашњава да је незванично сазнао да је полиција завршила истрагу и да је предмет предат надлежном тужилаштву у Митровици, који треба да одлучи да ли има основа за покретање кривичног поступка или нема.

Радојевић подсећа да су, осим директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, тада повређени и тадашњи министар пољопривреде у косовској влади Ненад Рикало, градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, као и више новинара и грађана који су били учесници на том скупу.

Додаје да су дешавања од 26. марта тест за приштинске институције и да ће на том примеру да се види да ли оне функционишу или не.

"Када разговарамо са међународним представницима стално истичемо да на овом примеру треба да се покаже да ли институције функционишу или не, јер уколико се тако поступа са легитимним и легалним представницима Срба у косовским институцијама шта могу да очекују обични грађани", нагласио је Радојевић.

Додаје да до сада приштинске институције својим деловањем не уливају поверење међу Србима на КиМ.

За Српску листу хапшење Ђурића и упад специјалне полиције пре годину дана представља почетак синхронизоване акције коосвских институција против Срба на северу Косова и Метохије.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да је и увођење таксе, покушај отимања Трепче, формирања некакве војске, монитарање разних оптужница и оптужбе на рачун угледних Срба на северу КиМ, који нису хтели да се повинују захтевима Приштине. 

Специјалне јединице косовске полиције 26. марта упале су у зграду Митровачког двора у Северној Митровици, где се одржавао скуп у оквиру "унутрашњег дијалога о Косову и Метохији".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 12:13) - Deda Pera [нерегистровани]

Farsa

Ma kakav test...? Prištinske institucije rade kako im diriguju tači i haradinaj a ovo je samo farsa. Kosovska policija se tog dana ponašala kao da je napala naoružane teroriste a Djurić uhapšen kao njihov vodja. Ovo je samo još jedno poniženje i iživljavanje nad Srbima i svi unapred znamo da pravde za Srbe na Kosovu nažalost nema i da za ovo brutalno iživljavanje i hapšenje niko neće odgovarati.