Почетак суђења Драгољубу Симоновићу 9. априла

Други основни суд у Београду заказао је за 9. април почетак суђења бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и осталим оптуженима поводом паљења имовине Милана Јовановића, новинара портала "Жиг инфо", 12. децембра прошле године.

Суђење је заказано за 9.00, позвани су сви окривљени и оштећени, прецизирала је за Танјуг портпаролка суда Ирина Ковачевић.

Друго основно тужилаштво је 18. марта подигло оптужницу против Драгољуба Симоновића и предложило суду да га осуди на осам година затвора због подстрекавања троје такође оптужених да запале имовину Милана Јовановића.

Симоновић је оптужен за кривично дело "тешко дело против опште сигурности", за које је и запрећена казна до осам година затвора, тако да је тужилаштво за њега тражило максималну казну.

Поред Симоновића, оптужени су и – Александар Маринковић, Игор Новаковић и Владимир Михаиловић.

За Михајловића и Новаковића, као саучеснике, тужилаштво је предложило суду да их осуди на казне од пет година затвора, а за Маринковића као извршиоца шест година затвора.

Тужилаштво је оптужницом такође предложило да се свој четворици изрекне и мера безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним Јовановић Миланом и Дељанин Јелом.

Запаљен аутомобил као опомена 

Сумња се да је Симоновић подстрекао Михајловића да пронађе особу од поверења која би у виду опомене Јовановићу, запалила аутомобил, дајући му прецизне податке о аутомобилу и где се он налази.

Према оптужници, Симоновић је за то понудио новчану надокнаду, након чега је Михајловић подстрекао Новковића тако што му је предочио да за њега има посао, односно да је потребно да се нађе човек од поверења, који би опоменуо оштећеног тако што би запалио његов аутомобил.

Новковић је за то ангажовао Маринковића, који је пристао да то учини како би му Новковић отписао дуг.

Према оптужбици, Маринковић је 12. децембра 2018. године, око 03.20, у улици Гробљанска 21 дошао до гараже оштећеног, где се налазило путничко возило, циглом разбио прозор улазних врата гараже и у њу убацио молотовљев коктел, у пределу задњег дела возила, при чему се по поду пролио бензин, што је изазвало пожар у унутрашњости гараже и аутомобила.

Пожар се потом проширио и на повезани стамбени објекат у наставку (кућу), "изазивајући опасност по живот и тело оштећених".

"На тај начин им је причињена и штета великих размера од 5.648.299,63 динара", наводи тужилаштво.

Симоновић је донедавно био председник општине Гроцка.

Он је 7. марта пуштен из притвора, у којем је био од 25. јануара.

Бојана Цветковић Шијацки је раније признала је да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду, осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Јовановић је од почетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине, који је иначе и члан Главног одбора СНС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво