Закључена расправа, следи коначна пресуда у случају Јосифовског

Пред Апелационим судом у Београду одржана је главна расправа у поступку по жалбама пет државних органа за које је првостепеном пресудом Виши суд у Београду утврдио да су нанели штету узбуњивачу, бившем директору београдске Хитне помоћи Борку Јосифовском, због његовог указивања 2005. године на спорне везе лекарских екипа београдске Хитне помоћи и приватних погребних предузећа.

Суд је након пријема жалби одлучио да отвори расправу и да сам изводе доказе за које је сматрао да су кључни за доношење правоснажне пресуде.

Апелациони суд је раније прву првостепену пресуду, којом је тужба Јосифовског била одбијена, био укинуо и наложио понављање поступка.

Апелациони суд је закључио главну расправу и сада треба да донесе одлуку којом може да потврди или да преиначи првостепену пресуду.

Одлука ће накнадно писаним путем бити достављена учесницима поступка.

Јосифовски је пре 13 година указао на криминалне радње лекара Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, а након тога је био смењен, а две године касније, 2008. и отпуштен.

У пресуди Вишег суда из октобра 2018. године утврђено да су Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенција за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду предузели штетне радње према Јосифовском и ставили га у неповољнији положај због извршеног узбуњивања.

Том одлуком Виши суд је обавезао поменуте органе да, по правоснажности пресуде њу о свом трошку објаве у дневном листу "Политика" у року од 8 дана од пријема писаног отправка пресуде, под претњом принудног извршења.

Својом тужбом, Јосифовски није захтевао одштету нити неку другу сатисфакцију.

На ову пресуду жалбе је изјавило свих пет државних органа.

У детаљном образложењу пресуде, која је сада на разматрању пред Апелационим судом, наводи се да је Министарство здравља ставило Јосифовског у неповољнији положај повредом Закона о управном поступку, Агенција за борбу против корупције, МУП и Прво основно тужилаштво су учинили исто јер су током вођења кривичног поступка одуговлачили примену Законика о кривицном поступку.

"Више јавно тужилаштво у Београду је пак ставило тужиоца (Јосифовског) у неповољнији положај због извршеног узбуњивања током вођења кривицног поступка због поступања супротно члану 6 Законика о кривичном поступку", наводи се у пресуди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво