Реаговања из Србије на пресуду Караџићу

Појединци, представници организација и политчких партија из Србије реаговали су поводом пресуде којом је бивши председник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотну казну затвора.

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је доживотна пресуда некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу правичнија од претходне.

"Ја као професионалац не очекујем да казна буде мања или већа, већ правична", рекао је Вукчевић.

Он је рекао да су и неки за злочине мањег обима били осуђени на доживотне казне, да Караџићева функција носи већу одговорност, те да је казна правичнија.

Угледни београдски адвокат Тома Фила каже да је данашња пресуда Жалбеног већа Механизма за кривичне судове у Хагу лоша по Караџића, али да је њом бар отклоњена идеја о Србима као геницидном народу.

Оснивачица Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је да је пресуда очекивана и да би судска одлука требало да помогне у томе да се такве ствари из прошлости више никада не понове.

"Праве чињенице су коначно утврђене, сада следи суочавање са тим чињеницама. Суочавање које би требало да помогне да се такве ставри више не понове", казала је Кандићева.

Некадашњи председник Народне скупштине РС Момчило Крајишник оценио је да ће пресуда Радовану Караџићу донети много више штете него користи.

"Пресуда је страшна, не само због казне, већ и зато што она никоме неће донети користи, већ много штете", рекао је Крајишник за Спутњик.

Иницијатива младих за људска права оценила је да правоснажна пресуда Радовану Караџићу обавезује Србију на коначно усвајање Декларације о геноциду у Србреници. 

Реаговања политчких партија 

Поводом пресуде Караџићу реаговали су и представници политичких странака.  

"Повећање казне Радовану Караџићу са 40 година затвора на доживотни затвор је скандалозна и непрофесионална одлука Жалбеног већа Механизма у Хагу", сматра лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

Посланица Демократске странке Александра Јерков изјавила је да је кривица увек индивидаулна и да злочинци, укљуцујући и ратне злочинце, увек имају име и презиме, а да је једно од тих имена Радован Караџић.

ЛДП је саопштио да је правоснажна пресуда Караџићу делимична али недовољна сатисфакција за породице жртава које су страдале због његове политике. 

Покрет слободних грађана (ПСГ) поздравио је пресуду уз оцену да адекватно кажњавање одговорних за ратне злочине доприноси помирењу у региону.

За Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) пресуда Караџићу није ништа ново, а у тој партији оцењују да је међународни суд у Хагу је одавно изгубио легитимитет.

Српска народна партија сматра да је осудом Радована Караџића Хашки суд још једном показао да је "лажни суд", чији је једини циљ од оснивања прогон читавог српског народа кроз оптужбе политичког и војног руководства Србије, РС и крајишких Срба.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво