Караџић осуђен на казну доживотног затвора

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је доживотну казну затвора бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу. Осуђен је због геноцида у Сребреници, злочина против човечности, као и кршења закона и обичаја ратовања.

17.15 – Изрицање пресуде Караџићу праћено је с великом пажњом у региону. Стигле су и бројне реакције из Србије а адвокати који су гостовали на РТС-у оценили су да је казна од 40 година или доживотни затвор мала разлика за Караџића.

17.05 – Пресудa Жалбеног већа у Хагу "нема везе са правдом", рекао је Радован Караџић у првој реакцији након изрицања пресуде коју је упутио преко свог адвоката Горанa Петронијевића, преноси Танјуг.

14.58 – Радован Караџић осуђен на казну доживотног затвора. Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. годинe био осуђен на 40 година затвора.

14.52 – Жалбено веће је сагласно са Тужилаштвом да је казна од 40 година неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична. Претресно веће је погрешило када је изрекло казну од 40 година.

14.50 – Жалбено веће закључује да Тужилаштво није доказало грешку претресног већа када је пресудило да није било геноцидне намере Караџића за злочине у седам општина БиХ.

14.46 – Жалбено веће одбацило први и други жалбени основ Тужилаштва. 

14.45 – Осим једног делимично усвојеног захтева (број 31) Караџића, сви остали наводи из жалбе су одбачени.

14.40 – Одбијена још два жалбена навода везана за Сребреницу. 

14.35 – Жалбено веће указује да Караџић није показао да постоји грешка у делу првостепене пресуде која се односи на намеру да се почини геноцид у Сребреници. Додају да је знао за злочине у Кравици, као и да је морао знати и за друга убијања.

14.30 – Веће до сада одбацило све жалбене наводе Караџића у вези са нападима на Сарајево и Сребреницу.

14.15 –  Веће делимично прихвата жалбени захтев Караџића број 31.

14.10 Жалбено веће до сада одбило све жалбене основе Караџића, у току читање сажетка жалбене пресуде.

14.05 Председавајући жалбеног већа Ван Јонсен чита наводе из жалби Тужилаштва и одбране.

14.00 – Почело изрицање пресуде Радовану Караџићу.

13.35 – Адвокат Бранислав Тапушковић сматра да није уобичајено да се изрицање пресуде гледа у одложеном преносу, али да је за то дато објашњење. "То је уследило након оне трагедије која се збила после пресуде Праљку. Сад су вероватно обазривији, морају да се изврше одређене провере, да би се избегла, можда, нека ситуација која би личила на ону када је изрицана пресуда Праљку. Нема другог разлога", објашњава Тапушковић.

 13.30 - Адвокат Горан Петронијевић рекао је за РТС уочи изрицања пресуде да је правни тим био код Радована Караџића и да су разговарали са њим о оперативном плану за евентуалне исходе изрицања пресуде. Како је навео, Караџић је миран, спреман на потпуно ослобађајућу пресуду, али и на другачију одлуку за коју Петронијевић истиче да би била само привремена, јер адвокати већ сада праве планове ако дође до таквог исхода.

13.20 – Пред судом у Хагу догодио се инцидент, када је испред зграде суда дошао мушкарац са српском заставом и транспарентом на коме је писало на енглеском "Караџић и Младић су невини, није било геноцида". Њега су присутне присталице бошњачких удружења уз повике натерали да напусти тај простор.

13.15 – На заштитној огради испред суда представници бошњачких удружења поставили су транпсарент на којем пише "Радован Караџић – геноцид, Адолф Хитлер – Холокауст". Иако је полиција инсистирала на уклањању транспарента, представнице Удружења "Мајке Сребренице" су то одбиле да ураде, јавља РТРС.

Жалбено веће изрекло је доживотну казну затвора Радовану Караџићу који је осуђен због геноцида у Сребреници, злочина против човечности (прогони, истребљење, убиство, депортација, нехумана дела тј. присилно премештање), као и кршења закона и обичаја ратовања (убиство, терорисање, противправни напади на цивиле и узимање талаца).

Тиме је преиначена првостепена пресуда Трибунала којом је у марту 2016. годинe био осуђен на 40 година затвора.

Караџић је ослобођен по једној тачки оптужнице – за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ 1992. године, али је осуђен за осталих 10 тачака, као што је био и првостепеном пресудом.

Радован Караџић остаје у притвору Механизма до финализације аранжмана и његовог премештаја у државу у којој ће служити казну.

Суђење Караџићу започело је 26. октобра 2009. године и трајало је 499 дана. Претресно веће саслушало је 586 сведока.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво