Данас коначна пресуда Караџићу, репортер РТС-а на лицу места

Међународни суд у Хагу изрећи ће данас у 14 сати коначну пресуду бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, кога је Хашки трибунал 2016. неправоснажно осудио на 40 година затвора за геноцид у Сребреници и злочине против човечности. Жалбу на ту пресуду уложили су и одбрана и тужилаштво. Изрицање пресуде прати репортер РТС-а Милош Милић.

Изрицање пресуде гледаоци ће моћи да гледају у одложеном преносу, јер је пре годину и по дана у директном преносу, у истој судници, Слободан Праљак извршио самоубиство.

Гледаоци РТС-а ће изрицање пресуде моћи да прате уз анализу адвокатâ Бранислава Тапушковића и Слободана Зечевића.

Пажња региона за ову пресуду није мања него што је била у претходним случајевима, а и најзначајније светске агенције имају репортера на лицу места. Њихово интересовање је подстакло и то што се име Радована Караџића спомињало у вези са нападом на Новом Зеланду.

Испред зграде суда од јутрос су и представници удружења жртава. Поставили су транспаренте, и дају изјаве медијима.

И тужилаштво и одбрана жалили су се на првостепену пресуду, којом је Караџић осуђен на 40 година затвора. Тужиоци траже доживотан затвор, одбрана ослобађање.

Пре три године је речено да није крив за геноцид у седам босанских општина, али да јесте по свим осталим тачкама оптужнице, међу којима је одговорност за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници.

Караџић нову пресуду чека са промењеним судским већем.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 20. мар 2019, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

Hag nema veze sa zakonom

Hag je politika, nije to zakon i znamo svi kakva ce presuda da bude.

(среда, 20. мар 2019, 09:03) - anonymous [нерегистровани]

Nagovestaj

Sumnjam da ce sudije, pogotovo onaj Teodor Meron, uzeti pravo i objektivne cinjenice u obzit. Nakon sto su Seselju protivpravno preinacili oslobadjajucu presudu u osudjujucu, oslobodili Orica, Haradinaja, Gotovinu, Markaca, unistavali dokaze o zutoj kuci i pijaci Markale i da ne nabrajam... - mozda ce cak ovoga puta izreci jos vecu kaznu. Jer moze im se.