Судија Специјалног суда на вечери с адвокатом бораца ОВК

Чешки судија Владимир Микула, који се налази на листи судија Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу, усликан је на вечери у приштинском ресторану у друштву Аријанита Коција, адвоката бивших команданата ОВК Рустема Мустафе и Самија Љуштакуа.

БИРН, који је објавио вест, подсећа да су Рустем Мустафа и Сами Љуштаку саслушани пред Специјализованим тужилаштвом у Хагу у вези са злочинима и могли би да буду предмет кривичног гоњења.

Адвокат Аријанит Коци за БИРН је изнео тврдњу да је био на јавном месту са супругом, њеним пријатељима и њеним тренером из теретане, и да није знао да ће и Микула бити за истим столом.

"Било је више од 15 људи, група особа које свако јутро вежбају у истој теретани у коју иде и моја жена Мерита", тврди Коци.

Наводи се да су из Хага потврдили да се Микула налази на листи међународних судија, објашњавајући да судије са листе "обављају судијске функције само на захтев и по задужењу које издаје председница (Специјализованих већа Екатерина) Трендафилова".

"Председница Трендафилова није судији Микули поверила предмет и стога нисмо у позицији да дајемо даље коментаре", рекла је Ангела Грип, начелница Службе за јавно информисање и комуникацију суда у Хагу.

Трендафилова: Микули није додељен ниједан предмет

На сајту тог суда са седиштем у Холандији и међународним особљем, који је део косовског правосуђа, у среду је објављено саопштење Трендафилове у којем она наводи да је "судија Микула један од 20 судија уврштених у Листу међународних судија Специјализованих већа Косова (СВК)", али да од именовања није добио ниједан предмет и "стога нема приступ поверљивим информацијама о активностима Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва Косова".

"Наглашавам да СВК имају мандат да се старају за безбедно, независно и непристрасно вођење поступака. СВК су чврсто опредељена да испуне тај мандат и у складу с тим и поступају. Заштита сведока јесте и остаће од суштинског значаја за Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова", поручила је Трендафилова.

БИРН наводи да су из Мисије ЕУ за владавину права на Косову (Еулекс) рекли да Микула тренутно врши функцију правосудног надгледања у тој организацији и да стога "у складу са тренутним мандатом Еулекса, он нема никакву извршну функцију".

Из Еулекса су такође саопштили да нису у позицији да коментаришу Микулине приватне ангажмане.

На сајту суда у Хагу стоји да је Микула од 2011. године обављао дужност судије Еулекса, а претходно је од 2007. био судија региона северне Чешке, док је раније у Прагу радио као адвокат који је саветовао финансијске институције.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 10. мар 2019, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Znaci, privatno?

Ko se druzi privatno sa zlocincima?

(недеља, 10. мар 2019, 09:14) - anonymous Lala [нерегистровани]

Kolko vidim,

Tome je izgleda i sirće mukte slatko .

(недеља, 10. мар 2019, 08:10) - Sava [нерегистровани]

Baš čudno

Neverovatno ,koja slučajnost !

(недеља, 10. мар 2019, 06:28) - Igo [нерегистровани]

A sto

Sto reci o onom o cemu se sve unapred vec zna. Znamo te sudove i sudije vec dosta dugo.

(недеља, 10. мар 2019, 06:00) - anonymous [нерегистровани]

Nije bitno sto mu predsednica suda Trandafilova nije poverila predmet

Sama cinjenica da se sudija za ratne zlocine nasao u restoranu za istim stolom sa advokatom koji brani osudjenika za ratne zlocine je i vise nego dovoljna.

(недеља, 10. мар 2019, 04:59) - anonymous [нерегистровани]

Smesno

Kakav je to sud kada na optuzenickoj klupi ne sede Haradinaj, Taci,Veselji I ostala klika? Samo mazanje ociju.

(недеља, 10. мар 2019, 02:01) - anonymous [нерегистровани]

Ajde u

Istom restoranu, ali za istim stolom...