Случај Граховац – укинута осуђујућа пресуда анестезиологу

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је анестезиолог Станоје Глишић био осуђен на три године затвора због тешког дела против здравља људи као одговоран за смрт трогодишње Ање Граховац и наложио да му се понови суђење пред београдским Вишим судом.

Суд је међутим потврдио део пресуде којом су због недостатка доказа, ослобођени од оптужби за кривично дело "тешко дело против здравља људи" офталмолог Божидар Илић, власник ординације "Илић", која је од клинике "Перфекта" изнајмила салу за операцију, затим сувласник клинике "Перфекта" Дејан Милутиновић (43) и Милан Васиљевић који је био оптужен за помагање у извршењу поменутог кривичног дела.

Ања Граховац је преминула у јуну 2007. после операције катаракте на клиници "Перфекта".

Оперисана 21. маја 2007. године од катаракте, а преминула је две недеље касније, 4. јуна, услед оштећења на мозгу изазваних мањком кисеоника при операцији.

Глишић је оптужен за кривично дело "тешко дело против здравља људи, јер је очигледно несавесно поступао и није благовремено предузео неопходне радње након поремећаја стања девојчице.

У образложењу одлуке Апелационог суда наводи се да је првостепена пресуда за Глишића укинута јер у том делу садржи битне повреде одредби кривичног поступка с обзиром на то да су разлози који су дати у истој нејасни и међусобно противречни, те да нису утврђене одлучне чињенице од којих зависи правна квалификација кривичног дела.

"Поједине одлучне чињенице од значаја за правилно и законито пресуђење остале су неутврђене и недовољно разјашњење тако да је пресуда заснована на погрешно и непотпуно утврђеном чињеничном стању, због чега се за сада не могу прихватити ни чињенични нити правни закључци првостепеног суда, тако да је укидање првостепене пресуде у осуђујућем делу било нужно", наводи Апелациони суд. 

Првостепеном суду је наложено да у поновном поступку отклони битне повреде одредаба кривичног поступка на које му је указано, након чега ће бити у могућнсоти да правилно и у потпуности утврди чињенично стање, па ће првенствено на јасан и поуздан начин утврдити узрочно-последичну везу између Глишићевих радњи и настале последице.

"При томе треба да определи јасне и аргументоване разлоге по питању ''очигледно несавесног поступања''од стране овог окривљеног критичном приликом, те ће након свестране анализе свих изведених доказа донети правилну и на закону засновану одлуку", навео је Апелациони суд.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара