НВО траже предају Мујановића БиХ

Фонд за хуманитарно право (ФХП) и Хелсиншки одбор за људска права сматрају да Тужилаштво за ратне злочине треба да уступи Босни и Херцеговини случај против држављанина БиХ Хусеина Мујановића, оптуженог за ратни злочин над цивилним становништвом 1992. године у Сарајеву.

Мујановићу, који је у притвору у Београду од 3. јула прошле године, ускоро треба да почне суђење пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду, пошто је Апелациони суд почетком месеца потврдио оптужницу Тужилаштво за ратне злочине против њега. 

ФХП и Хелсиншки одбор, међутим, сматрају да српско тужилаштво треба све доказе које поседује против Мујановића да уступи надлежним органима БиХ, чији је он држављанин, како би му се судило у БиХ. 

"Свака држава настала распадом бивше Југославије треба примарно да процесуира сопствене држављане за почињене ратне злочине, јер на тај начин шаље поруку државама региона да је спремна да се суочи са злочинима које су починили њени држављани и да је заинтересована за нормализацију односа у региону", наводи се у заједничком саопштењу ФХП и Хелсиншког одбора.

Ове две невладине организације су позвале надлежне институције у Србији да одустану од примене принципа универзалне надлежности за процесуирање ратних злочине, јер сматрају да се њиме "продубљује јаз и неповерење међу државама у региону, што додатно онемогућава ефикасно процесуирање ратних злочина". 

Мујановић је оптужен да је као управник војничког притвора Армије БиХ противзаконито затворио 30 цивила српске националности.

Према наводима оптужнице, он је издавао наредбе подређенима, али је и сам учествовао у наношењу повреда заробљеницима, од којих је преминуло седам Срба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи