Трендафилова: Нови суд у Хагу независан, сведоци заштићени

Ниједна влада ни појединац немају ауторитет над судом за злочине тзв. ОВК на Косову, нити врше утицај на тај суд који је потпуно независан, каже Екатерина Трендафилова, председница Специјализованих већа суда у Хагу, истичући да је тај суд изградио "чврст оквир" за заштиту сведока.

Трендафилова је за Политику рекла да ни "политичке прилике на Косову и односи са Србијом немају утицаја на рад суда".

"Специјализована већа су потпуно независна у обављању својих дужности. Другим речима, мандат спроводимо у складу са Уставом, специјалним Законом о специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву и разменом писама између Косова и ЕУ", каже Трендафилова.

На питање да ли су судска већа спремна да почну суђења када буду достављене оптужнице и да ли је то једино што се чека да процеси почну, она каже да тај процес захтева много времена и почива само на томе колико су јаки докази против одређених појединаца.

"Када специјализовани тужилац одлучи да је истрага завршена и ако постоје довољни докази да подрже његову тезу, он подиже оптужницу. С обзиром на то да је Специјализовано тужилаштво независна институција, нисам укључена у доношење ове одлуке", објашњава Трендафилова и додаје да су специјализована већа осигурала да поступак тече глатко када предмет добију на решавање.

Упитана како Специјализовани суд сарађује с властима Косова, а како с властима Србије, и ко ће спроводити налоге суда кад је реч о хапшењима и обезбеђивању доказа, Трендафилова каже да – као што закон налаже – специјализована већа могу да траже од косовских установа и појединаца да поступе у складу с њиховим налозима.

"Они су у обавези да то учине. Не могу да одбију. С другим земљама сем Косова, била то Србија или нека друга држава, специјализована већа морају да успоставе договоре, односно да склопе конкретне уговоре о сарадњи између специјализованих већа, као независног ентитета, и те конкретне државе", рекла је Трендафилова.

О заштити сведока 

Кад је реч о заштити сведока, Трендафилова истиче да су Специјализована већа основала Службу за пружање заштите и подршке сведоцима, а та врста заштите може да подразумева мере и безбедносне кораке предвиђене косовским законима, подношење доказа електронским или другим средствима и заштиту идентитета.

"У мере заштите које наложе судије могу да буду укључени употреба псеудонима, измена лика и гласа, одложено откривање информација о идентитету, сведочење видео-линком, затворене седнице, измештање...", рекла је Трендафилова, истакавши потребу за заштитом осетљивих сведока, укључујући жртве сексуалног или родног насиља, као и деце.

Наглашава да, кад је реч о онима који размишљају о застрашивању сведока, уколико је потребно, судије могу да издају налог за хапшење и ове особе могу бити кривично гоњене због ометања спровођења правде.

"Зато смо изградили чврст оквир за спречавање и кажњавање евентуалних недела у погледу сигурности и безбедности сведока", навела је Трендафилова, напоменувши да ће суд на располагању имати и сву неопходну психолошку подршку.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво