Шарићу правоснажно продужен притвор до даљег

Апелациони суд у Београду потврдио је решење о продужењу притвора Дарку Шарићу, који је почетком децембра првостепеном пресудом осуђен на максималну казну од 15 година затвора због организовања шверца кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

Апелациони суд је закључио да је првостепени суд (Специјални суд), поступајући по његовим налозима из претходног решења, правилно закључио да разлози због којих је притвор Шарићу одређен и продужаван, од момента одређивања па до данас нису изгубили на свом интензитету и значају, рекла је портпаролка суда Мирјана Пиљић Танјугу.

"Због тога је и поред чињенице да је Шарић провео у привору више од четири године, првостепени суд правилно је закључио да је притвор иако најтежа, још увек једина адекватна, односно једина нужна и неопходна мера за обезбеђење присутва окривљеног и несметано вођење кривичног поступка", напоменула је Пиљићева.

Став Апелационог суда, као и Специјалног суда, је да се ово не би могло остварити неком другом блажом мером, пре све га мером забране напушања стана уз електронски надзор, како је то предлозено у жалбама окривљених.

Према речима Пиљићеве, Апелациони суд је такође одбио као неосноване жалбе на решења о продужењу притвора Петру Обрадовићу, Милошу Цајићу и Небојши Сретеновићу, који су осуђени ка припадници Шарићеве групе.

Њима је притвор продужен до упућивања на издржавање затворских казни.

Пред крај пошле године Апелациони суд је био укинуо првостепено решење Специјалног суда о продужења притвора Шарићу након изрицања првостепене пресуде, јер, како је тада образложио, нису јасни разлози због којих је притвор нужна мера, односно што не може да се замени блажом мером.

Након тога је кривично ванпретресно веће Специјалног суда 31. децембра донело ново решење којим је Шарићу и још тројици окривљених за шверц кокаина продужило притвор, а та одлука је данас потврђена.

Шарић у притвору скоро пет година, а претходно је био више од четири године у бекству. Предао се надлежним органима у марту 2014. године.

Након поновљеног суђења почетком децембра Шарић је осуђен на максималну казну од 15 година затвора, као организатор криминалне групе која је шверцовала кокаин из Латинске Америке у Западну Европу.

Његови сараданици су добили казне од једне до 14 година затвора, а имовинска корист никоме није одузета јер, према ставу суда, тужилаштво није доказало своје тврдње у вези са тим. На ову пресуду и осуђени и тужилаштво за организовани крминал имају право да уложе жалбе Апелационом суду, који је већ једном укидао првостепену пресуду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво