Спречено кријумчарење заштићених врста папагаја

На прелазу Бачки Виногради спречено је кријумчарење седам папагаја, међу којима шест припада заштићеним врстама, саопштено је из Управе царине.

Кријумчару је одређен притвор од 48 сати и против њега ће бити поднета кривична пријава, а одмах након откривања папагаји су ослобођени, премештени у транспортне кавезе и збринути уз асистенцију зоолошког врта Палић.

Прекршај је откривен јуче, 20. јануара, на улазу у земљу, када је на ред за контролу пристигао аутомобил "опел астра" суботичких регистарских ознака.

На питање шта има да пријави, возач (58) из Суботице је рекао да има само кутију хране за папагаје, али је детаљном контролом, најпре, у задњем десном стубу каросерије аутомобила, пронађен један жив папагај – нимфа (Nymphicus hollandicus), који је био имобилисан у врећи за кромпир.

Након тога су пронађене још две дрвене кутије, причвршћене сајлама за под испод шасије аутомобила, а у свакој од њих била су по три жива папагаја.

Реч је о једном амазонцу (Amazona sp.), четири пируре (Pyrrhura sp.) и једном папагају који припада врсти "Кина Александар" (Psittacula derbiana).

У оваквим ситуацијама због стреса изазваног присилном имобилизацијом, недостатком ваздуха, вентилације, воде, хране, температурних екстрема и скученог простора највећи број кријумчарених животиња угине.

Срећом, то се овога пута није десило, јер су одмах након откривања папагаји ослобођени, премештени у транспортне кавезе и збринути уз асистенцију зоолошког врта Палић.

Из Групе за Цитес Министарства заштите животне средине потврдили су да је ЦИТЕС конвенцијом и националним прописима заштићено 358 врста папагаја, односно сви папагаји осим нимфе (Nymphicus hollandicus), тигрице (Melopsittacus undulatus), малог александра (Psittacula krameri) и розенколиса (Agapornis roseicollis).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара