Обијена амбуланта у селу Новаке код Призрена

У српском селу Новаке код Призрена, синоћ је обијена амбуланта локалног здравственог центра, приликом чега су непознати нападачи поломили неколико прозора како би провалили унутра, преноси "ТВ Мост".

По речима др Љубише Недељковића, случај је одмах пријављен косовској полицији, али он не очекује да ће починиоци бити пронађени.

"Ово је још један у дугом низу напада на српску имовину у овом крају, сама амбуланта је већ неколико пута обијана и пљачкана али ми никада нисмо сазнали ко је то учинио. Овога пута у амбуланти није било ништа вредно за крађу, јер поучени претходним искуствима сада склањамо све што нам је важно за рад, па разбојници нису имали шта да однесу", наводи Недељковић за ТВ Мост.

Додаје да је ово додатни вид албанског притиска на Србе који су остали да живе у Метохији.

"Налазимо се у окружењу доминантно насељеном Албанцима и претпостављам да је ово заправо додатни вид њиховог покушаја да изврше притисак на Србе који су овде остали да живе", додао је Недељковић.

У селу Новаке тренутно има око 30 Срба и, како истиче Недељковић, овакве ствари уносе нову бригу за безбедност породица.

У претходном периоду у околним српским селима било је више случајева крађа стоке, аутомобила и провала у куће и ниједан случај до сада није истражен.

Канцеларија за КиМ: Здравствени објекти се штеде и у рату

Поводом обијања амбуланте у селу Новаке код Призрена реаговала је и Канцеларија за Косово и Метохију која најоштрије осуђује напад на амбуланту, и упозорава да је реч о очигледном покушају застрашивања малобројних Срба који су остали да живе у Метохији у немогућим условима и упркос свакодневним притисцима.

"Здравствени објекти су у цивилизованом свету поштеђени разарања чак и у ратним условима, а овај вандалски напад показује размере албанског шовинизма и сву жестину мржње према српском народу на Косову и Метохији", истиче се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ очекује да међународне институције на Косову и Метохији, с обзиром на ескалацију непријатељства према Србима јужно од Ибра, нашем народу хитно осигурају бољу и ефикаснију заштиту, јер на то су обавезане и својим мандатом и вредностима које декларативно бране.

"Приштину још једном позивамо да престане да гради друштвену климу у којој ће овакви напади бити толерисани, одобравани или чак подстицани од стране најекстремнијих албанских политичких структура", напомиње се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво