Суђење другој групи вехабија

Почело суђење четворочланој групи вехабија, која се терети за припремање терористичких акција у Србији, Босни и Херцеговини и Македонији. Првооптужени Адис Мурић негирао наводе оптужнице.

Суђење четворочланој групи вехабија, која се терети за припремање терористичких акција почело је у Специјалном суду у Београду. 

Тужилаштво наводи да су планирали подметање експлозива у Новом Пазару и да су формирали злочиначко удружење ради стварања верске и политичке моћи на територији Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.

На оптужничкој клупи су двојица оптужених, док се другој двојици суди у одсуству.

Оптужени су набавили велику количину оружја, муниције и експлозива у Србији и иностранству. У оптужници се наводи да су планирали да ликвидирају полицајце који обезбеђују фудбалску утакмицу у Новом Пазару. За то су хтели да искористе експлозив са даљинским управљачем.

Тужилац их терети да су се распитивали о терминима утакмица, обилазили стадион и околину како би утврдили где је смештено највише полицајаца. Штаб им је био у Новом Пазару и Косовској Митровици, а повезали су се и са истомишљеницима из Грузије, Сирије, Босне и Херцеговине, Македоније и Албаније.

Оптужени су се, по угледу на већ изведене терористичке нападе у свету, припремали за терористичке акције.

Група је, према наводима оптужнице, прикупљала литературу, филмове и фотографије у којима се величају терористичке акције широм света. Поред обуке за руковање оружјем и експлозивом у рачунар су унели и програм обуке за управљање авионима.

Првооптужени негирао наводе оптужнице

Првооптужени Адис Мурић негирао је да је крив за дела за која је оптужен. Признао је да је од оптуженог Енеса Мујановића тражио да провери распоред полиције на утакмици, али не због терористичког напада већ да би открио ко га прати.

Адвокат првооптуженог Небојша Милосављевић каже да ће многе ствари бити јасније у току даљег поступка и да "не треба журити, обзиром на дечкове године".

Оптужени Мурић исказ је почео молитвом и речима "Хвала Алаху који ме је упутио на прави пут". Рекао је да је оптужницу могао да напише "само терористичко-косовско-српски четник".

Током суђења, судија га је подсетио да је оптужен за противуставну делатност, тероризам и недозвољено држање оружја и опоменуо га да се не смеје, да не одговара иронично и да не вређа тужиоца.

Ово је друга група вехабија којима се суди за тероризам.

У Специјалном суду у Београду у току је суђење групи новопазарских вехабија, оптуженој за планирање терористичких напада на неке објекте у Београду и Новом Пазару, као и планирање убиства главног муфтије Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи