Оштетили МУП за 50 милиона динара

Ухапшена група привредника, који се терете да су преко јавних набавки оштетили МУП за око 50 милиона динара, и тиме стекли имовинску корист од више од 13 милиона динара.

Полиција је у Београду, Новом Саду и Шапцу ухапсила више особа за која се сумња да су у поступцима јавних набавки одеће за потребе полиције оштетили државу за око 50 милиона динара, саопштио је МУП Србије.

Осумњичени су "у последње две године извршили више кривичних дела примање и давање мита, злоупотреба службеног положаја и фалсификовање исправа, у поступцима јавне набавке одећне опреме за потребе МУП-а", а за себе су прибавили имовинску корист већу од 13 милиона динара.

Ухапшен је директор предузећа "Уно Мартин" из Шапца Небојша Мартиновић, који је и саветник директора предузећа "ВМ Протект" у Глушцима, наводи се у саопштењу.

Међу ухапшенима су и директор предузећа "ВМ Протект" Вељко Петровић, директор Сектора производње у том предузећу Боривој Симић и менаџер набавке основних средстава у истој фирми Гордана Миљевић.

Ухапшени су и директор Института "ЦИС" из Београда Мирјана Рељић и директор сектора текстила, коже и обуће у предузећу "Југоинспект" - Нови Сад Анкица Петровић.

То предузеће је склапало уговоре са МУП-ом о производњи и испоруци одеће одређеног квалитета, а користећи фалсификоване налазе и подмићујући референте полиције испоручивали су робу лошег квалитета, која није испуњавала услове прописане тендером, објашњава МУП.

У конкурсној документацији било је наведено да је роба домаћег квалитета и да је произвођач предузеће "ВМ Протект", иако је готов производ радило више произвођача, а у већини случајева су и финализовани у иностранству, каже се у саопштењу.

На појединим тендерима, по претходном договору са осумњиченим референтима МУП-а, Мартиновић се јављао као понуђач са више фирми , чији је фактички власник.

На тај начин "користио је такозване услужне понуде и отворио простор за добијање тендера као најповољнији понуђач", наводи МУП.

Полиција наставља рад на утврђивању чињеница у поступку јавних набавки и у другим јавним предузећима и државним органима.