Тачи у марту у Хагу пред Специјалним судом?

Приштински новинар Вехби Кајтази верује да ће се у Хагу ускоро наћи и косовски председник Хашим Тачи и сматра да Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВК неће имати смисла ако Тачи не буде био оптужен.

"Очекујем да Тачи буде оптужен и да у марту отпутује у Хаг... У марту би могао да буде испитан", рекао је Кајтази у емисији "Пресинг" на Т7, преноси Газета експрес.

Кајтази је рекао да мисли да су се "највећи злочини на Косову десили после рата" и да се очекује да Тачи буде испитиван због деловања ШИК-а, тајне службе ОВК, као и због других структура које су проистекле из ОВК.

Очекује се да Тачи буде саслушан за конкретне случајеве, убиства људи и због покушаја убиства, као и због напада од којих се већина догодила после сукоба, навео је Кајтази.

Он је, у том контексту, поменуо случајеве Џемаља Мустафе, Смајља Хајдарија, Ганија Геција, Адема Саљихаја, Агима Вељиуа, Ејупа Високе, Шабана Мује и Исмета Рација.

Посланик Иницијативе за Косово Миљајим Зека је пре два дана рекао да позив Специјалног суда може да очекује и Тачи.

"Суд је направљен искључиво за Хашима Тачија, а не за вас (новинаре) или мене. Може он да направи и 100 договора са Србијом, али неће побећи од Специјалнго суда", рекао је Зека.

Додао је и да је Тачи два или три пута имао контакта са представницима Специјалног суда.

И косовски адвокат Тома Гаши је недавно изјавио да Тачи неће моћи да избегне Специјални суд у Хагу, ако добије позив.

Гаши је, гостујући на РТВ Дукађини, рекао да је Тачи раније рекао да ће се, ако буде позван, одазвати Специјалном суду.

"Сви знамо да у Специјалном суду нико нема имунитет. Међутим, Тачи не може добровољно да се одазове Специјалном суду, ако га тај суд није позвао", рекао је Гаши и додао да "ако Тачи буде мета Специјалног суда, добиће позив и он то не може избећи".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 15. јан 2019, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Moze samo da donese gore

Ode u hag i oni kazu da nije kriv... mislite da ce sud da kaze da je on kriv? Pa to bi znacilo da su NATO i ostali podrzavali zlocince. Nece se to nikada desiti.

(уторак, 15. јан 2019, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

Niste valjda mislili da ce

Ovaj terorista biti osumnjicen i osudjen u Hagu?Nista od toga samo jedna velika cirkuska predstava za narod.Nazalost ovaj neosudjeni tzv.komandant tzv.OVK ce se samo pojaviti pred sudom i to je to.Nece valjda oni koji su osnovali ovaj sud za srbe da ga osude.Sramota za sve srpske zrtva.Ruga nam se u lice.

(уторак, 15. јан 2019, 13:17) - anonymous [нерегистровани]

U tom "sudu", su bili, i...

....A. Gotovina. Cermak, Oric.....

(уторак, 15. јан 2019, 12:43) - R. Zivkovic.Rottredam [нерегистровани]

U ovoj

situaciji cekaj i vidice se da li je taj nazovi specijanli nazovi sud postavljen tako da stvarno zlocinci odgovaraju a svoja nedela ili je postavljen da rehabilituje te zlocince!! Videce oni koji dozive farsu tog nazovi suda.Svi mi znamo da ce ta farsa od suda biti tako;kako su ti zlocinci isli grupama u Haag tako cese i u grupama vracati iz DEEN HAAGA. 

(уторак, 15. јан 2019, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

U Hagu.Samo predstava za siroke narodne mase.Sramota.Novcem od droge platice advokate i lobiranja i gotovo.

(уторак, 15. јан 2019, 11:57) - anonymous [нерегистровани]

O Taciju

Cini mi se da u celoj prici stoji ukratko zadzaj : Tresla se gora rodio se mis ili Vuk sit sve ovce na broju ; Politicka prepucavanja...