Специјални суд за ОВК, прва саслушања

Један од команданата бивше ОВК Рустем Мутафа саслушан је у згради хашког специјалног тужилаштва, о околностима под којима су се догодили ратни злочини те паравојне формације током и после сукоба на КиМ. У канцеларији специјалног тужилаштва у Приштини саслушан је и Сабахудин Цена.

Мустафа, познатији као Командант Реми, први је бивши командант тзв. "Ослободилачке војске Косова" који је саслушан у Специјалном суду.

На уласку у зграду рекао је да је дошао да одговори на позив суда, који, како се наводи, испитује тврдње известиоца Европског парламента Дика Мартија, пренео је Зери.

"Одговорићу на сва питања која ће тужилац поставити о мојим пословима у вези са наводима оптужнице", рекао је Мустафа пре саслушања, пренела је Коха.

Планирано је да испитивање Мустафе траје до уторка, а од среде ће на питања тужиоца одговарати Сами Љуштаку, такође бивши командант ОВК.

Мустафа и Љуштаку били су важни команданти оперативних зона на Косову, у току оружаног конфликта, а после рата су остали активни на косовској политичкој сцени у оквиру Демократске партије Косова, на чијем челу је донедавно био актуелни косовски председник Хашим Тачи, а сада је води Кадри Весељи, председник косовске скупштине.

Рустем Мустафа је после рата био посланик косовске скупштине, а Љуштаку је годинама био градоначелник.

У међувремену је Газета Експрес објавила да је у канцеларији специјалног тужилаштва у Приштини саслушан и Сабахудин Цена. 

Цена је, како се наводи, саслушаван неколико сати, а са њим је био и његов адвокат Махмут Хаљими.

Уочи саслушања Хаљими је за Т7 ТВ рекао да још не зна да ли је његов брањеник у тужилаштво позван као сведок или осумњичени, али да према свему што је до сада могао да сагледа из своје адвокатске праксе, сви они су, како каже, позвани као осумњичени. 

Поводом првих саслушања огласила се и портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић која је поручила да "суда ради свој посао", а да је ЕУ јасна када се ради о помирењу у региону и питањима ратних злочина. 

"Није на мени да коментаришем рад Суда. Суд ради свој посао. У ширем контексту, када је реч о односима ЕУ и региона, помирење јесте један од кључних принципа", поручила је Маја Коцијанчић. 

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 14. јан 2019, 14:47)
anonymous [нерегистровани]

Dżefri Najs

Zar on nije bio sudija u suđenju Miloševiću, Šešelju i drugim Srbima? Sada se pojavljuje kao odbrana Mustafi, pošto zna mehanizme i rupe u zakonu haškog tribunala...

(понедељак, 14. јан 2019, 12:55)
anonymous [нерегистровани]

Ma jest

Svi oni kidnapovani,ubijeni su se sami sakrili I ubili.