Љуштаку и Мустафа отпутовали у Хаг

Бивши команданти такозване ОВК Сами Љуштаку и Рустем Мустафа отпутовали су у Хаг, где ће бити саслушани у Специјалном суду за ратне злочине, пренела је РТК 2.

"Љуштаку ће у Хагу бити саслушан 16. јануара, док ће се пред тужиоцима суда Мустафа појавити 14. јануара", рекао је њихов адвокат Ариан Коци. 

Некадашњи тужилац Хашког трибунала Џефри Најс браниће Самија Љуштакуа пред Специјалним судом, пренео је Експрес.

У Хаг је у четвртак отпутовало седморо бивших припадника ОВК, а како медији наводе, то је тек почетак списка на којем је још педесетак имена.

До сада из Специјалног суда у Хагу позиве су добили, поред Мустафе и Љуштакуа, Сокољ Добруна, Хазиф Мехмети, Ремзи Шаља, Сафет Шаљу, Сулејман Сељими, прва жена припадница ОВК Раимонда Реци и други.

Оно што је извесно то је да бивши шеф главног штаба ОВК Сулејман Сељими неће отпутовати како је првобитно требало на саслушање у Хаг због болести и Ремзи Шаља, који је у међувремену побегао са Косова. 

Приштински адвокат Том Гаши је рекао изјавио да ће прве оптужнице пред Специјалним судом за ратне злочине бити подигнуте у наредних неколико седмица, као да би се међу оптуженима могли наћи и најзначајнији команданти ОВК.

Пре одласка у Хаг Сами Љуштаку и Рустем Мустафа састали су се са косовским премијером Рамушем Харадинајем.

Фотографију састанка са Љуштакуом и Мустафом, Харадинај је објавио на Фејсбуку, преноси АП.

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи сматра да је одлазак двојице бивших команданата Ослободилачке војске Косова да дају изјаву пред Специјалном туžжилаштвом "доказ племенитости и праведности борбе ОВК".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво