Ухапшено 150 људи, Интерполова потерница за Филипом Кораћем

У великој акцији полиције ухапшено 150 особа осумњичених за најтежа кривична дела, изјавио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Навео је да је данас расписана црвена Интерполова потерница за Филипом Кораћем, који је, како пишу медији, вођа которског "шкаљарског клана". Министарка правде Нела Кубуровић најавила пооштравање казнене политике.

Стефановић је, на ванредној конференцији за медије са министарком правде Нелом Кубуровић, рекао да је полиција извела превентивну акцију и да је посебан нагласак стављен на сузбијање најтежих облика криминала, односно особе које се сумњиче за убиства, покушаје убиства и трговину наркотицима.

"Није лако наћи доказе, али држава ће се потрудити да прикупи материјалне доказе да ови случајеви добију и свој судски епилог. Претреси и даље трају", навео је Стефановић.

Рекао је да ће држава ту акцију спроводити редовно, тојест да неће стати на томе када је реч о онима који се баве најтежим кривичним делима, трговином наркотицима којом финансирају даље учешће у организованом криминалу.

Такође, посебан ударац ће бити задат и свима који се баве насиљем, који се сумњиче за убиства, покушаје убиства и наношење тешких телесних повреда.

"Стална акција ће бити да се не би дозволило да ти људи буду мирни и да се на било који начин осећају безбедни. МУП и Министарство правде ће сутра на седници Савета за националну безбедност предложити председнику Србије, председници Владе и Влади измене и допуне различитих закона који ће омогућити ефикаснију борбу са криминалом и пооштравање санкција за одређена кривична дела", навео је Стефановић.

Када се сутра председник Србије и други чланови Савета буду усагласили са тим биће изнето више детаља, додао је Стефановић.

"Ухапсићемо све, брига ме који је клан у питању"

Министар је навео да је полиција у току 2018. године расветлила 80 одсто свих убистава на територији Србије, и додао да је данашња акција још једна порука свима који се баве организованим криминалом да то неће моћи да чине у Србији.

"Србија неће бити место за кланове ни из Црне Горе ни из Босне и због тога је важан је сарадња са другим полицијама у региону", поручио је Стефановић.

Рекао је и да су бесмислене теорије о томе да противници "шкаљарског клана" неће завршити иза решетака, јер имају јаке везе у полицији.

Каже да су многи иза решетака, или у Црној Гори, или у Србији или у Европи, и да се више хапсе припадници "шкаљарског клана", јер је његових припадника и више, а и њихово деловање је самим тим интензивније.

"Мене је баш брига који је клан. Похапсићемо све криминалце, нико није заштићен", поручио је минситар.

Истакао је да држава једнако гони све, из "шкаљарског" и "кавачког", али и из других кланова, и да је ухапшено много људи.

"У овом тренутку 'шкаљарски' је интензивнији на територији Србије, али ја нећу ниједан клан, или некога ко угрожава безбедност, хоћемо да ухапсимо сваког", навео је министар.

Такође је позвао сваког ко има било каква сазнања да то подели са полицијом, али је додао да се то није догодило и да сви само нешто причају.

Поручио је да жели озбиљнију и оштрију борбу против криминала и да полиција постигне најбоље резултате у Европи, и додао да је за то потребна и подршка друштва и медија.

"Још траје истрага о нападу на новинара Јовановића"

Стефановић је рекао да је у току истрага у вези са мотивима напада на новинара портала Жиг-Инфо Милана Јовановића из Гроцке и да надлежни органи нису престали с истражним радњама.

Напоменуо је да надлежни органи не могу да се изјашњавају о истрази, упркос томе што постоје неке сумње, јер желе да имају материјалне доказе и да буду потпуно сигурни, као што су имали доказе за три извршиоца које је полиција у рекордном року пронашла.

Министар је, међутим, напоменуо да морају да буду сигурни и ко стоји иза два извршиоца и једног налогодавца.

"Није довољно што неко мисли ово или оно. Постоје различити трагови који о томе говоре. Хоћемо да будемо сигурни да смо на правом трагу пре него што се предузме нека озбиљнија акција. Али, ни у једном тренутку држава није престала да ради истрагу у овом случају", рекао је Стефановић и додао да се на овом случају ради веома посвећено.

Подсетио је да су прво откривене особе које су ушле у стан новинара из Гроцке, да су ухапшени криминалци који су покушали да обију стан и да су признали извршење тог кривичног дела, дакле у рукама су полиције и тужилаштва.

Кубуровић: Следи пооштравање казнене политике

Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да ће сутра на седници Савета за националну безбедност предложити реформске кораке како би се побољшала блага казнена политика.

"Анализа је показала да, иако смо покушали да Кривичним закоником пропишемо високе казне за одређена кривична дела, судови су у великом броју и у већини случајева давали условне осуде за насилничко понашање или за неовлашћену производњу и стављање у промет опојне дроге. Готово 60 одсто осуђених лица добило је условне осуде", навела је министарка.

То, како је додала, показује да треба мењати Кривични законик и преиспитати кривична дела и прописане казне. Сматра да треба утицати да се промени казнена политика, којом се може деловати превентивно.

Према њеним речима, МУП и Министарство правде су радили на реформи кривично-правне заштите, што показује и побољшање опреме, обуке полицијских службеника, полиције и тужилаштва, као и акција каква је данас спроведена.

"Имамо велики борј кривичних пријава које не прати велики број оптужница, а велики број оптужница се не заврши осуђујућим пресудама. Управо све ове реформе треба да доведу да имамо одговарајући број оптужница које ће се завршити осуђујућим пресудама", истакла је министарка правде.

На питање новинара када би измене Кривичног законика могле да заживе у пракси, ако би се сви субјекти сложили, Стефановић је рекао да би, ако би све ишло како треба, било реално да се за тридесетак дана дође до нацрта који би био упућен Влади.

"Не могу прецизно да кажем... Трудићу се да грађани на то не чекају месецима и месецима", поручио је Стефановић, додавши да ће сутра на седници Савета за националну безбедност изнети неке нове идеје до којих је дошао МУП.

Истакао је да је важно да сви друштвени субјекти учествују у томе, јер је то важно за друштво. "То не треба ни мени, ни председнику Вучићу, ни Нели Кубуровић лично, али нам треба за земљу и зато хоћемо подршку свих", закључио је Стефановић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво