Бенет: Много дезинформација о саслушањима у Хагу

Специјализовано тужилаштво за злочине почињене на Косову и Метохији не жели ни да потврди, нити да демантује најаве адвоката официра ОВК да ће они данас допутовати у Хаг и да ће почети њихова саслушања пред овим тужилаштвом.

Портпарол Специјализованог тужилаштва Кристофер Бенет у изјави за Танјуг упозорава да у медијима има пуно дезинформација и да изјаве косовским медијима о позивима за саслушање не потичу из Тужилаштва.

"Тужилаштво не коментарише оперативна питања и не даје информације о статусу истраге", нагласио је Бенет.

Указао је да је Специјализовано тужилаштво овлашћено, између осталог, да захтева присуство и да испитује осумњичене, жртве и сведоке, да прикупља и анализира информације и доказе, као и да доноси одлуке о покретању, настављању или обустављању кривичних поступака.

Према информацијама са Косова, прва група бивших припадника ОВК данас, посебним авионом из Приштине, иде за Хаг, где ће их саслушати тужиоци Специјалног тужилаштва.

Када је у питању обавезност појављивања позваних у Хаг, портпарол тужилаштва упућује на Закон о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву који каже да је "свако лице које се налази на Косову и које буде позвано у својству сведока – дужно да се одазове на позив и сведочи, осим ако је другачије предвиђено овим Законом или Правилником о поступку и доказима Специјализованих већа".

Тај закон прописује и да ако се сведок, који је уредно позван, не појави или не оправда свој изостанак или ако без дозволе или ваљаног разлога напусти место где би требало да буде испитан, може "бити приморан да се појави" и може бити новчано кажњен до 250 евра за свако неодазивање на позив.

Иста новчана казна предвиђена је и ако сведок одбије да сведочи без законитог оправдања, а ако и након кажњавања одбија да сведочи, он би могао да буде ухапшен.

"Ово лишавање слободе траје онолико дуго колико сведок одбија да сведочи или док његово сведочење не постане непотребно, или док се не оконча кривични поступак, али не дуже од месец дана", наводи се у Закону Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву.

Ко је све добио позив 

Из Хага су, од средине децембра до сада, позиве добили некадашњи команданти више оперативних зона ОВК, а међу њима и једна жена – Раимонда Реци, која је свој позив за сведочење објавила на Фејсбуку.

Међу позванима су Рустем Мустафа, Сами Љуштаку, Сокољ Добруна, Назиф Мехмети, Ремзи Шаља, Сафет Сиља, Сулејман Сељими. 

Ремзи Шаља, познат као командант "Црвена Јабука", који би требало да се појави у Хагу 17. јануара још је у бекству, а основни суд у Призрену издао је налог за његово хапшење пошто се није појавио на суђењу као оптужени за ратне злочине. 

Истовремено, Сулејман Сељими, који је данас требало да буде испитан у Хагу, због, како је изјавио је његов адвокат Том Гаш, нарушеног здравственог стања, засад неће бити испитан ни у Хагу ни у Приштини, преноси Инсајдер.

Сељими се налази на лечењу у Клиничко-болничком центру Косова од 4. јануара и може да отпутује у Хаг само уз лекарску пратњу, изјавио је директор ОРЛ клинике у Приштини Хајдин Тачи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи