На путу за Хаг – сведоци или оптужени

Прва група бивших припадника ОВК данас, посебним авионом из Приштине, иде за Хаг, где ће их саслушати тужиоци Специјалног суда за злочине почињене током рата. Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да верује да они не иду као сведоци, већ да ће се наћи на листи оних који су осумњичени и који ће, како се нада, бити оптужени.

Међу позванима се налази неколико високих званичника, припадника из командне структуре тзв. Ослободилачке војске Косова, рекао је за Дневник РТС-а Вељко Одаловић.

"То је нешто што је посебно важно јер смо ми у сарадњи са специјализованим тужилаштвом прикупили доста података и указали на директну повезаност људи који су били у командној структури са злочинима који су били почињени", рекао је Одаловић.

Верује да сведоци сигурно неће бити Руса Мустафа, Сулејман Сељими и Ремзи Шаља, већ да ће се наћи на листи оних који су осумњичени и који ће, како се нада, бити оптужени.

Истиче да је извесно да постоје бројни докази о злочинима који су почињени, како на територијама на којима су они признали да су били одговорни, тако и изјаве сведока и докази који су прикупљени.

"Важно је истаћи да је велики број припадника српске и албанске националности који су били у затворима те такозване Ослободилачке војске Косова убијен, један број њих је побегао, неки су пуштени", подсећа Одаловић.

Наводи и да Комисија за нестала лица и даље води евиденцију о више од 580 лица српске и неалбанске националности који су били у око 140 илегалних затвора.

Верује да ће се истрагa наставити, јер, како навoди, постоји много информација и доказа и додаје да ће морати да се спроведе и темељна истрага о "жутој кући" и злочинима који су тамо почињени.

Одаловић верује да ће истрага процесуирати Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

"Најважнија ствар је да се најзад разговара и да се у некој судској инстанци приводе људи на саслушање и са кривичним пријавама над Србима и осталим неалбанцима. То до сада никад није урађено. Надам се да ће то и нама помоћи да расветлимо неколико случајева несталих лица", напомиње Одаловић.

Истиче да за злочине мора да се одговора, јер је то добро и за Косово и за процес дијалога.

Каже да је важно и да особе које су на политичкој јавној сцени, а које су чиниле злочине, одатле се уклоне и да се утврде њихове одговорности и да буду санкционисани.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 10. јан 2019, 12:05)
anonymous [нерегистровани]

Realnost

Kada bi politicari prvi iskazali bar malo skepse povodom ove teme,jer imaju gomile razloga za to, onda bi i gradjani uvideli da je ovaj sud samo farsa koja treba da doprinese laznoj slici da se "nekome sudi". Ja sam ubedjena da se nece suditi za zlocine nad Srbima i drugo,bice nekih kao kazni za drugu i trecu ligu zlocinaca. Ne mislite valjda da ce njihovi saveznici dozvoliti da na sud izadju svi oni koji bi trebalo ?