Делибашић најавио штрајк глађу због притвора

Пред Специјалним судом у Београду почело поновљено суђење оптуженима за убиство брата Луке Бојовића, Николе, у априлу 2013. године у Београду и убиство Милоша Видаковића у јулу исте године у Будви.

На почетку поновљеног суђења, које се држи по налогу Апелационог суда који је укинуо прву пресуду, окривљени су обелоданили своје нове личне потатке, брачне статусе и одлуке.

Наиме, првооптужени Милош Делибашић, који је првом пресудом био ослобођен свих оптужби за организовање ове групе и подстрекавање на убиство Видаковића, данас је суду најавио да ће почети штрајк глађу из револта што му је укинута ослобађајућа пресуда и одмах потом поново одређен притвор.

Он је рекао и да је о свом случају обавестио Уједињене нације, наводећи да су га из те организације већ контактирали.

Такође је замолио суд да његовој ванбрачној супрузи, која је на листи сведока, дозволи да седи у публици јер ће се позвати на право да не сведочи.

Поред Делибашића на оптуженичкој клупи су и Саша Цветановић, Горан Бојанић и Милош Војновић, док су Славиша Новаковић и Ратко Кољеншић у бекству.

Бојанић је добио још једно дете, а променио је и презиме у Малетић, пошто се, како је рекао суду оженио и узео женино презиме – Малетић.

Бранилац Саше Цветановића, званог Пит Бул, који се терети као непосредни извршилац убиства Николе Бојовића обавестила је суд да је њен брањеник у лошем психичком стању и да не може да успостави комуникацију са њим.

После изношења личних података, Делибашић, Цветановић и Малетић изјаснили су се да нису криви за дела з акоја се терете, док је Милош Војновић рекао да је крив.

Он је пре више од годину и по дана са тужилаштвом за организовани криминал склопио споразум о сведочењу о неделима те групе, на основу којег ће бити осуђен на 10 и по година затвора. Он је такође признао да је лично убио Видаковића.

На основу његовог исказа суд је након првог суђења осудио оптужене на вишедеценијске казне затвора, док је за Делибашића проценио да нема довољно доказа, па га је ослободио.

Одређен притвор Делибашићу, а продужен Светановићу и Војиновићу 

Апелациони суд у Београду је међутим, недавно укинуо ту пресуду и наложио понављање суђења, а два дана касније поново је одређен притвор Делибашићу, а продужен Светановићу и Војиновићу.

Рођени брат Луке Бојовића, Никола, убијен је 29. априла 2013. године у Београду, а Милош Видаковић 2. јула у Будви исте године.

Против Слободана Шарановића, оптуженог да је заједно с Делибашићем организовао ову групу, поступак је обустављен због смрти јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви.

Саша Цветановић и Ратко Кољеншић оптужени су за убиство Николе Бојовића, а Милош Војиновић и Славиша Новаковић за убиство Милоша Видаковића.

На ова убиства, према оптужници су их подстрекавали Делибашић и Шарановић.

Кољеншић је недоступан правосудним органима Србије и живи у Црној Гори, која не жели да га изручи Србији, а Славиша Новаковић је у бекству.

Милош Војновић је током првог суђења признао убиство Видаковића и закључио споразумом са Тужилаштвом за организовани криминал који је прихватио суд, а према коме у замену за признање убиства и сведочење у процесу треба да буде осуђен на минималну казну затвора за кривично дело тешко убиство - од 10 и по година.

Горан Бојанић се терети да је био припадник ове организоване криминалне групе групе.

Према тврдњама тужилаштва, главни организатор ове групе и налогодавац убиства је био, покојни Шарановић, према којем је поступак обустављен јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви испред своје куће.

Лука Бојовић је у шпанском затвору од фебруара 2012. године, где издржава казну од 18 година због незаконитог арсенала оружја које је код њега пронађено у Валенсији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи