Покренут поступак против виценконзула у САД

Против вицеконзула Србије у САД Игора Милошевића покренут је дисциплински поступак због тога што је српском студенту Миладину Ковачевићу коме су америчке власти одузеле пасош издао привремену путну дозволу, потврђено је агенцији Бета у кабинету министра спољних послова.

Виценконзул Милошевић је позван у Београд и у току је дисциплински поступак против њега, како би се испитало шта се тачно догодило и зашто је Ковачевићу издао привремену путну дозволу, навели су у кабинету.

Ковачевић, који студира у САД, оптужен је за пребијање и наношење тешких повреда колеги са факултета.  Америчке власти пустиле су га на привремену слободу, до почетка суђења, али му је било забрањено да напушта земљу и одузет му је пасош.

У кабинету министра спољних послова нису желели да спекулишу да ли је због случаја Ковачевић могуће повлачење генералног конзула Србије у САД Слободана Ненадовића.

Захтев за лоцирање и изручење Ковачевића, за кога се сумња да је побегао у Србију, поднели су сенатори Чарлс Шамер и Хилари Клинтон тражећи од америчке државне секретарке Кондолизе Рајс да изврши додатни притисак на српску владу.

Ковачевић, родом из Куле, на Универзитету Бингемтон је играо кошарку, а ухапшен је почетком маја након што је у једном бару претукао свог колегу Брајана Штајнхауера наневши му тешке повреде од којих је он од тада у коми.

После месец дана проведених у затвору, Ковачевићеви родитељи су платили кауцију од 100.000 долара и он је пуштен да се брани са слободе.

Трећи дан по изласку из затвора, Ковачевић је напустио САД иако је пасош уредно предао полицији.

Ковачевићеви родитељи потврдили су медијима да су помогли сину да побегне јер је, како наводе, он био жртва "медијског циркуса" само зато што је Србин. Они су рекли и да је њихов син из САД побегао са хрватским пасошем.

Американци овај случај сматрају "веома важним" па су у потрагу укључени Интерпол и Федерални истражни биро (ФБИ).

Америчка полиција верује да се он налази у Србији.

У Министарству унутрашњих послова Србије кажу да од америчких колега нису добили никакав званичан захтев у вези са овим случајем.

Према Уставу Србије, држављани Србије не могу бити изручивани другим државама у којима би им се судило, а изузетак од тога је Трибунал у Хагу.

Судски процес би се у том случају водио у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи