Могућ притвор за оне који одбију да дају исказ Специјалном суду

Први бивши припадници такозване ОВК који су добили позив од Специјализованих већа путоваће у Хаг почев од наредне недеље, пише приштински лист Зери. Портпарол Специјализованих већа Крис Бенет каже да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору.

"У складу са законом, они остају у притвору све док не одлуче да сведоче, уколико сведочење постане ирелевантно, или до окончања кривичног поступка, који не би требало да траје дуже од месец дана", рекао је Бенет косовском листу.

Бенет је додао да су међу онима које је суд позвао осумњичени, жртве и сведоци.

Те особе ће, наводи Зери, на овај или онај начин помоћи тужиоцима да прикупе информације у вези са оптужбама за ратне злочине почињене током сукоба на Косову.

Јуче је приштински адвокат Тома Гаши изјавио да је Специјални суд позвао на саслушање више особа, бивших припадника тзв. ОВК, те да су нека од тих имена објављена, а да нека нису, али да су сви они позвани у статусу осумњичених.

Гаши је за Зери онлајн рекао да сви до сада позвани, чија имена су објављена, позвани као осумњичени за злочине почињене над Србима током протеклог рата.

Раније је обелодањено да су позиве добили бивши команданти и припадници тзв. ОВК Рустем Мустафа, Сокол Добруна, Назиф Мехмети, Сами Љуштаку, Ремзи Шаља, Сафт Шаља.

Бивши командант специјалне јединице тзв. ОВК Ремзи Шаља, који је добио позив Специјалног тужилаштва у Хагу, није на Косову, рекли су његови пријатељи, а пренео јуче лист Газета експрес.

Његов адвокат Натал Булакај рекао је да је у контакту са Шаљиним рођацима, али да нико не зна где се он налази.

Шаља је средином децембра потврдио да је добио позив од Специјалног тужилаштва у Хагу али да, како је навео тада, нема намеру да му се одазове.

Он је рекао да не признаје Специјални суд и тужилаштво, који су формирани да би судили Албанцима, припадницима тзв. ОВК осумњиченим да су починили ратне злочине током и после рата на КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво