Могућ притвор за оне који одбију да дају исказ Специјалном суду

Први бивши припадници такозване ОВК који су добили позив од Специјализованих већа путоваће у Хаг почев од наредне недеље, пише приштински лист Зери. Портпарол Специјализованих већа Крис Бенет каже да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору.

"У складу са законом, они остају у притвору све док не одлуче да сведоче, уколико сведочење постане ирелевантно, или до окончања кривичног поступка, који не би требало да траје дуже од месец дана", рекао је Бенет косовском листу.

Бенет је додао да су међу онима које је суд позвао осумњичени, жртве и сведоци.

Те особе ће, наводи Зери, на овај или онај начин помоћи тужиоцима да прикупе информације у вези са оптужбама за ратне злочине почињене током сукоба на Косову.

Јуче је приштински адвокат Тома Гаши изјавио да је Специјални суд позвао на саслушање више особа, бивших припадника тзв. ОВК, те да су нека од тих имена објављена, а да нека нису, али да су сви они позвани у статусу осумњичених.

Гаши је за Зери онлајн рекао да сви до сада позвани, чија имена су објављена, позвани као осумњичени за злочине почињене над Србима током протеклог рата.

Раније је обелодањено да су позиве добили бивши команданти и припадници тзв. ОВК Рустем Мустафа, Сокол Добруна, Назиф Мехмети, Сами Љуштаку, Ремзи Шаља, Сафт Шаља.

Бивши командант специјалне јединице тзв. ОВК Ремзи Шаља, који је добио позив Специјалног тужилаштва у Хагу, није на Косову, рекли су његови пријатељи, а пренео јуче лист Газета експрес.

Његов адвокат Натал Булакај рекао је да је у контакту са Шаљиним рођацима, али да нико не зна где се он налази.

Шаља је средином децембра потврдио да је добио позив од Специјалног тужилаштва у Хагу али да, како је навео тада, нема намеру да му се одазове.

Он је рекао да не признаје Специјални суд и тужилаштво, који су формирани да би судили Албанцима, припадницима тзв. ОВК осумњиченим да су починили ратне злочине током и после рата на КиМ.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 04. јан 2019, 18:01) - anonymous [нерегистровани]

zakon

nakon 20 godina sudjenje,lakrdija.

(петак, 04. јан 2019, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Zakon

Ako su osumnjiceni,oni moraju da budu u pritvoru dok traje istraga ili bar dok svi oni ne daju iskaze. Koji to zakoni vaze za njih.