Комисија: Тужилац није оптужио Владу за убиство Ћурувије

Комисија за истраживање убистава новинара у потпуности је реконструисала део завршне речи коју је тужилац Миленко Мандић почео да износи 25. децембра прошле године на суђењу оптуженима за убиство Славка Ћурувије и из изворног текста јавност може да се увери да он није оптужио Владу Србије за убиство издавача "Европљанина" и "Дневног телеграфа".

Медији су пренели да је тужилац Миленко Мандић на суђењу оптуженима за убиство Славка Ћурувије изнео тврдњу да је "цела влада била порота" када је државни врх 1999. године донео одлуку да се убије издавач Европљанина Славко Ћурувија.

Председник Србије Александар Вучић у среду је изјавио да то нису биле тужиочеве речи, већ цитат из једног од текстова покојног Александра Тијанића.

Комисија за истраживање убистава новинара у потпуности је реконструисала тај део завршне речи коју је тужилац Мандић почео да износи 25. децембра прошле године и са којом ће наставити на новом рочишту заказаном за крај јануара.

Комисија је позвала медије да пренесу шта је тужилац тачно рекао 25. децембра, као и да подробно и прецизно извештавају са тек најављених рочишта овог вишегодишњег судског процеса чије се окончање очекује у првом тромесечју ове године.

"Слику друштва, његове власти и медија, и другачијег мишљења – друштва у ком је живео и радио Славко Ћурувија више него очигледно описује Александар Тијанић, из чијег исказа произлази да је Славко Ћурувија живео за новине, да је био чврстог карактера, како каже 'типичан Личанин', те да је истог молио да оде из Београда и да се не враћа до даљњег", наводи се у изворном тексту завршне речи тужиоца.

"Тијанић тврди да је Славка Ћурувију могла да убије само држава, јер је држава у то доба имала монопол над физичком ликвидацијом, да је пресуда донета на највишем месту, да је била колективно дело, да састав пороте одговара саставу тадашње Владе, да је државни механизам за одстрел организовао и извео то убиство", указао је тужилац.

број коментара 0 пошаљи коментар