Милан Јовановић добио полицијску заштиту

Новинарска удружења траже проналажење одговорне за обијање стана у коме живи новинар Милан Јовановић, као и налогодавца паљења његове куће у Врчину. Јовановић је за УНС рекао да је добио полицијску заштиту.

Удружење новинара Србије позвало је полицију и тужилаштво да што пре пронађу и казне одговорне за обијање стана у ком је живео Јовановић, као и налогодавца паљења његове куће у Врчину.

Како се наводи у саопштењу УНС-а, Јовановић, којем је недавно спаљена кућа и којем су у недељу увече непознати нападачи провалили у изнајмљени стан на Бановом брду, рекао је за УНС да је добио полицијску заштиту.

"То супругу и мене бар мало смирује. Надам се да ће налогодавац паљења куће бити ускоро пронађен и ухапшен, надам се да у овој држави има бар мало правде. Упорно указујем за кога сумњам да је налогодавац и не разумем због чега он још увек није ухапшен", рекао је Јовановић, а наводи се у саопштењу.

Додао је и да ће му безбедност бити угрожена све док се не открије налогодавац паљења његове куће.

Удружење новинара Србје позтвало је и све медије да помогну у расветљавању случаја и истраже све наводе о злоупотреби јавног новца на коју је Јовановић указивао у текстовима на порталу "Жиг инфо".

НУНС и НДНВ: Хитно пронаћи налогодавце 

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) најоштрије протестују због тога што МУП Србије није предузео адекватне мере заштите новинара Милана Јовановића, који је синоћ поново био мета напада.

НУНС и НДНВ захтевају од надлежних да се под хитно расветле напади на Јовановића, односно открије ко је њихов налогодавац. "Више је него очигледно да наш колега неће бити безбедан док то не буде учињено, а у том смислу, неопходно је темељно истражити тврдње Јовановића о томе ко стоји иза ових напада", наводи се у саопштењу.

НУНС и НДНВ су посебно забринути због информације да је место где се налази Јовановић држано у тајности и да је локацију наводно знала једино полиција.

"Забринути смо и због тога што је Јовановић у више наврата указивао да је уплашен за своју безбедност, али да му никада није пружена ефективна полицијска заштита", каже се у саопштењу.

Додаје се да су представници МУП-а у Радној групи за безбедност новинара тврдили представницима новинарских и медијских удружења да он има адекватну заштиту на основу процене безбедности, што се показало нетачним.

Матић позива на солидарност колега

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић предложио је да новинари Србије Нову 2019. годину започну једном новом и сложном акцијом подршке колеги Милану Јовановићу из Гроцке и редакцији његовог "Жиг Инфо" портала.

"Предлажем да све водеће српске редакције истраже, натенане и испочетка, барем по једну причу коју је Жиг Инфо Милана Јовановића објавио о томе како се одлучује и како се троши новац пореских обвезника у општини Гроцка. То би била солидарност на делу. Темељито бисмо, свака редакција понаособ, претресли све о чему су писале наше угрожене колеге. Ништа не би остало скривено од очију јавности," навео је Веран Матић.

Како је навео, јавна је тајна у новинарској професији да је новинарима и медијима у унутрашњости, а посебно истраживачким, битно теже него у Београду.

"Претње и насиље мање су уочљиви и брже се заборављају. Гроцка је најбољи пример. Главни уредник Жиг Инфо из Гроцке, Жељко Маторчевић, као и новинар Милан Јовановић, пријављивали су претње које су добијали протеклих пет или шест година, али без одјека и ефекта. Тежак физички напад на Маторчевића из октобра заборављен је за само неколико дана, да би уследио драстични напад на имовину и живот Милана Јовановића и његове супруге. Јавност се тек тада узбунила и гласно подржала колеге из Гроцке, новинари су кренули да

прикупљају помоћ", каже Матић.

Навео је да би права новинарска солидарност била да сви пишу о темама због којих су колегама из Гроцке угрожени животи, да се осветли огромни рефлектором све што се у Гроцкој дешавало последњих година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара