Пилоти бивше ЈНА саслушани по замолници Хрватске

По замолници Хрватске, у Београду су прошле седмице саслушани пилоти некадашње ЈНА поводом тврдњи хрватског тужилаштва да су 1991. године бомбардовали Банске дворе у Загребу са циљем да убију Фрању Туђмана, тадашњег председника Хрватске.

Саслушање је обављено у згради Специјалног суда у Београду у присуству тужиоца из Хрватске, а њиме је руководио судија из Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, на чије поступање одбрана има низ приговора и најављује притужбе надлежним судским и државним органима.

Наиме, по замолници Хрватске, у четвртак су испитани генерал Љубимир Бајић и пуковници Слободан Јеремић, Ђуро Миличевић, Ратко Допуђа и Чедо Кнежевић.

Они су, према тврдњама хрватског тужилаштва, по наредби Бајића бомбардовали Банске дворе у време састанка Туђмана, Месића и Анте Марковића, са циљем да убију Туђмана те да су тиме извршили ратни злочин.

Одбрана тврди да ови наводи нису тачни, већ да је експлозију у Банским дворима по налогу Туђмана извео бивши генерал ЈНА Петар Стипетић, користећи авионска убојна средства из заузетих складишта ЈНА, али се српски пилоти пред судијом нису детаљно изјашњавали јер нису ослобођени чувања војне тајне. 

Како у изјави за Танјуг тврди један од њихових бранилаца Душан Братић, поступајући судија је током саслушања исказао велико непоштовање према окривљенима и њиховим адвокатима.

Најпре, окривљенима и њиховим браниоцима судија није дозволио да прочитају кривичну пријаву Хрватске с прилозима, а потом је поводом изјава да је њихов језик српски језик, а писмо ћирилично, као и да ће дати исказ суду своје државе и народа, судија све време имао упадице, коментаре непримерене судији и суду, рекао је Братић.

Адвокат: Нарушено достојанство суда

Обраћајући се окривљенима на непримерен начин, вичући на њих и вређајући њихово достојанство и патриотска осећања, судија је, према мишљењу адвоката Братића, изложио порузи све те вредности и државу Србију.

Братић тврди да је тиме прекршио не само права окривљених из Законика о кривичном поступку, Устава Србије, Европске конвенције о људским правима већ и етички кодекс понашања судије, чиме је нарушено и достојанство суда.

Због свега тога је најавио да ће се одговарајућим иницијалним актима обратити председнику Вишег суда, Високом савету судства и другим надлежним државним органима, како би зауставили такво "од закона одметнуто понашање и поступање и предузели друге одговарајуће мере из своје надлежности".

Хрватска је крајем прошле године покренула истрагу против генерала бивше ЈНА Љубомира Бајића, који је као командант Петог ваздухопловног корпуса 1991. године, наводно наредио ракетирање Банских двора - седишта првог хрватског председника Фрање Туђмана. 

Поводом покретања истраге после 26 година, генерал Бајић је у изјавама за медије подсетио да је хрватски врх тада издао наређење за општи напад на касарне ЈНА на територији Хрватске. 

"Генерал Бајић је у складу са одлуком штаба Врховне команде Оружаних снага СФРЈ - да се за сваки нападнути и заузети објекат ЈНА одмах уништи по један објекат од кључног значаја за Хрватску, испланирао, између осталог, удар и на Банске дворе, али га је Туђман претекао", каже Братић.

Иначе, како је додао, Хрватска у то време није била међународно призната држава већ федерална јединица СФРЈ, а Фрањо Туђман је са сарадницима (генералима Антуном Тусом, Јанком Бобетком, Петром Стипетићем, Мартином "Шпегељом, Јосипом Бољковцем и другима) идејно испланирао, организовао, наређивао и усмеравао терористичке нападе на објекте, јединице и установе ЈНА и њене припаднике, као једине легалне оружане силе у сувереној држави СФРЈ.

Другим речима, Туђман је организовао оружану побуну, па су и он и објекти које је користио ради спровођења тих активности били легитимни војни циљ за ЈНА, тврди адвокат Братић.

број коментара 24 пошаљи коментар
(понедељак, 31. дец 2018, 08:29)
anonymous [нерегистровани]

Sta je ovo?

Pa ovo je neverovatno.

(понедељак, 31. дец 2018, 07:58)
anonymous [нерегистровани]

Da podsetim....

...Rat je počeo 90-ih a ne 95-e pa se upitajte šta je bilo izmedju toga...

(недеља, 30. дец 2018, 23:44)
Владимир [нерегистровани]

Јел могуће?!

Да ли је заиста могуће ово што ја читам? Да се суди људима у земљи Србији, у суду од стране Хрватске државе. Напад који се десио, та држава није постојала, већ је била федеративна република, да ли је то заиста могуће???Јел ви мислите да би ово било могуће у Загребу? Срамота 

(недеља, 30. дец 2018, 22:19)
anonymous sasa [нерегистровани]

Koje poniženje!

Kad mi sami sebe ponižavamo šta se čudimo kako se drugi odnose prema nama. Zato nam tako i ide kad u svojoj kući dozvoljavamo da nas drugi gaze!

(недеља, 30. дец 2018, 21:53)
anonymous [нерегистровани]

Iz kog razloga...

...se udovoljava "zamolnicama" RH,ako su oni proglasili sve sto dolazi od naseg pravosudja "nistetnim"!?
Neko se izgleda jos nije dozvao pameti.Zar nekima jos nije jasno da RH radi sve i svasta kako bi dokazala "agresiju Srbije",dok sa sebe pokusava da skine bilo kakav oblik zlocina.Sebe u stvari vide kao "nevinasce i zrtvu" u ratovima na prostoru bivse SFRJ,sto svakako nije tacno!
Sto se tice pomenutog sudije u tekstu,ne zelim da komentarisem njegove postupke koji su potpuno neshvatljivi sa pozicije interesa Srbije!

(недеља, 30. дец 2018, 20:41)
Nikola [нерегистровани]

ja

Sta Hrvatska ima traziti ispitivanje pilota kada je u vreme gadjanja banskih dvora Hrvatska bila jos u sastavu Jugoslavije i nije bila medjunarodno priznata,piloti su izvrsavali svoju duznost branili drzavu od secesionista,Srbija se mora vise brinuti da se kapetan Dragan vrati u Srbiju a ne sto udovoljava secesionistima.

(недеља, 30. дец 2018, 20:21)
sasa [нерегистровани]

ko je zrtva?

Umеsto da Hrvaтska odgovara za po definiciji pocinjen genocid u "Oluji"...Mi ne umemo da branimo svoje dostojanstvo...

(недеља, 30. дец 2018, 19:27)
anonymous [нерегистровани]

Petrovačka cesta

Da ne zaboravimo i slučaj kada su 1995, hrvatski piloti u sred dana bombardovali srpske kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti.

(недеља, 30. дец 2018, 18:39)
anonymous [нерегистровани]

E moj Boze.

Pa dokle vise ovo mozes da gledas ovo pozoriste u kuci.

(недеља, 30. дец 2018, 18:20)
anonymous [нерегистровани]

zamka

sada je zamolba pa ce tuzba pa zatvor.