ХРВ: Страх влада Косовом

“Хјуман рајтс воч” тражи хитно процесуирање ратних злочина почињених на Косову, укључујући и недела албанских демонстраната марта 2004. године. ЕУ да притисне Приштину око истраге везане за крађу органа отетих Срба.

Међународна организација за заштиту људских права, "Хјуман рајтс воч" затражила је од нетом распоређене мисије Европске уније на Косову, Еулекса, да под хитно истражи и процесуира запостављене случајеве етнички мотивисаног насиља и помогне превладавању озбиљних структурних поремаћаја у косовском правосудном систему.

ХРВ је, у писму које је данас упућено шефу Еулекса Иву Де Кермабону, затражио напредак у судским процесима везаним за насиље из марта 2004. године, али и ратним злочинима из времена сукоба српских снага безбедности и албанских герилаца, окончаних 1999. године.

"Страх још увек влада Косовом и прва ствар коју Европска унија може да учини, како би прекинула тај круг, је да, нудећи им уточиште у државама ЕУ, убеди сведоке у тим запостављеним случајевима да сведоче", навео је помоћник директора ХРВ за Европу и централну Азију Бенџамин Ворд.

"Доказ да владавина права може бити ефикасна ће помоћи људима да промене затровану атмосферу", сматра Ворд, чија је организација, такође, затражила појачану сарадњу косовског и међународног правосуђа, нови програм заштите сведока и инсистирање Еулекса на поштовању људских права.

ХРВ је, истовремено, упозорио да је изостанак напретка у процесу привођења криваца за нападе на Србе и Роме марта 2004. године "један од најупадљивијих неуспеха правосуђа на Косову", наглашавајући да је свега шачица починилаца најозбиљнијих злочина приведена правди, иако је УНМИК те поступке представљао као приоритетне.

Организација за заштиту људских права је упозорила да се досадашње процесуирање ратних злочина на Косову сводило на случајеве покренуте против ниско-рангираних команданата герилаца, оптужених за злочине почињене против сународника Албанаца и припадника мањинских заједница, осим Срба.

"Резултати косовског правосуђа у процесуирању ратних злочина слаби су у односу на окружење, пре свега у односу на Београд и Сарајево", наводи ХРВ, тражећи од Еулекса да хитно дефинише и спроведе стратегију процесуирања ратних злочина.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи