Делибашић опет у притвору, ново суђење 9. јануара

Специјални суд у Београду донео је у петак решење о одређивању притвора Милошу Делибашићу (34), након што је дан раније Апелациони суд укинуо првостепену пресуду којом је Делибашић био ослобођен од оптужби да је заједно са покојним Слободаном Шарановићем организовао криминалну групу и њене припаднике подстрекавао да убију брата Луке Бојовића, Николу, 2013. године у Београду, као и Милоша Видаковића у Будви исте године.

Милош Делибашић је ухапшен у суботу на основу овог решења и спроведен у Окружни затвор у Београду.

Овим решењем одређен му је притвор до 60 дана, а данас ће бити саслушан у суду пред кривичним ванрасправним већем поводом лишења слободе.

Решење о одређивању притвора није донело судско веће које је у априлу ове године Делибашића ослободило од оптужби због недостатка доказа и укинуло му притвор, већ кривично ванпретресно веће суда.

Портпаролка суда Бојана Станковић прецизирала је за Танјуг да је кривично варасправно веће на предлог Тужилаштва за организовани криминал 14. децембра донело решење којим је Делибашићу одређен притвор до 60 дана, који се рачуна од дана лишења слобода.

Притвор му је одређен због опасности од бекства и особитих околости које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело, рекла је Станковићева.

Додала је да је из истих разлога притвор је продужен за 60 дана и двојици оптужених који се већ налазе у притвору окривљеном сараднику Милошу Војиновићу и окривљеном Саши Цветановићу. 

Ове одлуке уследиле су након што је у четвртак Апелациони суд укинуо првостепену пресуду Специјалног суда којом је Делибашић у априлу био ослобођен од оптужби за кривична дела злочиначко удруживање и тешко убиство у подстрекавању због недостатка доказа, када му је укинут вишегодишњи притвор.

Почетак новог суђења 9. јануара 

По налогу Апелационог суда наложено је понављање суђења, а почетак новог суђења заказан је за 9. јануар 2019. године. 

Суђење ће бити поновљено и четворици окривљених који су били осуђени на казне од 10 до 35 година затвора због ових убистава, као и Горану Бојанићу који је био ослобођен оптужби да је био припадник Делибашићеве и Шарановићеве групе.

У образложењу одлуке Апелационог суда се наводи да првостепени суд, поред осталог, није у довољној мери ценио исказ окривљеног сарадника Милоша Војиновића, који је детаљно описао улоге и радње Делибашића и осталих у криминалној групи. 

Делибашићу је до ове укинуте пресуде био у притвору од изручења из Црне Горе марта 2014. године, али у априлу није пуштен на слободу, већ је послат у затвор на издржавање казне од 15 месеци затвора за фалсификовање исправе.

Казну је издржао у целости и почетком новембра је пуштен из затвора на слободу.

Против Шарановића, оптуженог да је заједно са Делибашићем организовао ову групу, поступак је обустављен због смрти, јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви. 

Укинутом пресудом као и Делибашић сви оптужени у овом случају су били ослобођени оптужби за злочиначко удруживање.

Саша Цветановић је био осуђен као непосредни извршилац убиства Бојовића на 35 година затвора.

Ратко Кољеншић, који је недоступан правосудним органима Србије и живи у Црној Гори, је био осуђен на 30 година затвора због саизвршилаштва у Бојовићевом убиству.

Милош Војиновић је био осуђен је на 10 и по година затвора, као припадник групе и егзекутор Видаковића, у складу са споразумом са Тужилаштвом за организовани криминал који је прихватио суд, а према коме је у замену за признање убиства и сведочење у процесу осуђен на минималну казну затвора за кривично дело тешко убиство.

Суд му је у јединствену казну урачунао и раније изречену казну, па му је изрекао укупно 14 година затвора.

Славиша Новаковић, који је такође у бекству, био је осуђен у одсуству на 35 година затвора као и саизвршилац у убиству Видаковића.

Горан Бојанић је укинутом пресудом био ослобођен оптужби да је био припадник ове групе.

Продужен притвор Војиновићу и Цветановићу

Специјални суд је у петак продужио притвор до 60 дана и Војиновићу и Цветановићу који су већ у притвору.

Тужилаштво за организовани криминал је, иначе, тражило да се Делибашићу и осталима изрекне казна не мања од 30 година затвора, а за Бојанића казна од четири године затвора.

Међутим, првостепено судско судско веће није поклонило поврење сведочењу Војиновића у вези са умешаношћу Делибашића у убиства, наводећи да поред његовог исказа није било других доказа.

Главни организатор ове групе и налогодавац убиства је према тврдњама Тужилаштва за организовани криминал био, сада покојни, Слободан Шарановић, према којем је поступак обустављен јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви испред своје куће.

Шарановић је заједно са Делибашићем, како сумња Тужилаштво, из освете наложио убиство Николе Бојовића, јер је сматрао да је претходно по налогу Луке Бојовића убијен његов брат Бранислав Шарановић у Београду.

Сви оптужени су негирали учешће у организованој криминалној групи и повезаност са убиствима, изузев Милоша Војиновића који је признао да је он убио Видаковића, као да је био члан у криминалној групи и сведочио је против осталих оптужених, пошто је у јулу 2017. године закључио са Тужилаштвом за организовани криминал споразум о сведочењу у замену за нижу затворску казну, односно од 10 и по година затвора.

За кривична дела за која је осуђен, односно за тешко убиство предвиђена је законска казна казна од 10 до 40 година затвора, а за злочиначко удруживање до пет година.

Мотиви за два убиства Бојовића и Видаковића су, како се верује, освета за раније убиство Шарановићевог брата Бранислава у Београду.

Лука Бојовић је у шпанском затвору од фебруара 2012. године, где издржава казну од 18 година због незаконитог арсенала оружја које је код њега пронађено у Валенсији.

Кољеншић је у Црној Гори и брани се са слободе. Та држава води своју истрагу поводом ових убистава, пошто није Србији изручила Кољеншића и Шарановића.

Делибашић је 2016. године, након вишегодишњег суђења, због недостатка доказа правоснажно ослобођен оптужби да је учествовао у пљачки златаре "Израел дајмонд центар" у Коларчевој улици у Београду 2008. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво