Оскрнављени споменици на православном гробљу у Липљану

На православном гробљу у Липљану порушене су надгробне плоче, а на капели гробља исписани графити "УЧК". Починиоци за сада нису откривени. Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила рушење српских надгробних споменика.

Становници Липљана јутрос су на православном гробљу у том граду затекли порушене и оскрнављене споменике, јавља Радио-телевизија Грачаница.

На неким споменицима порушене су надгробне плоче. Косовска полиција изашла је на лице места и извршила увид. Починиоци за сада нису откривени.

На капели овог гробља исписани су графити "УЧК".

У току претходне ноћи у овом граду, у коме живи мешовито становништво, до касних сати чули су се пуцњи, петарде и ватромети, пише РТГ.

Срби који живе у Липљану још једном су узнемирени, с обзиром на то да су провокације од стране Албанаца веома честе, а недавно је на основној школи коју похађају српска деца освануо графит "УЧК".

Канцеларија за КиМ: Срби ни мртви немају мира

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила рушење српских надгробних споменика у Липљану, оценивши да је то права слика косовско-метохијске реалности, у којој Срби, чак ни мртви, не могу да имају мира.

"Та рушилачка, вандалска акција проистекла је из канцерогеног шовинизма, годинама подстицаног и негованог политиком мржње албанске политичке елите и ћутњом и нечињењем међународних институција на терену", каже се у саопштењу Канцеларије.

Посебно се истиче да су међународни "спонзори самопроглашене косовске независности саучесници у свему што се Србима догађа, јер они су толерисали и однеговали друштвену климу у којој је рушење надгробних споменика само безначајан инцидент".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво