Дада Вујасиновић вероватно убијена

Балистички налази искључили могућност да је новинарка Радислава Дада Вујасиновић извршила самоубиство. Сви најбитнији елементи вештачења указују да се ради о убиству. Породица као и њихов пуномоћник Бранислав Тапушковић верују да се никада неће утврдити ко ју је убио.

Вештак за балистику Влада Костић утврдио је да је новинарка Радислава Дада Вујасиновић највероватније убијена, а искључио је могућност да је извршила самоубиство.

У Костићевом налазу и мишљењу, које је обавио по налогу истражног судије Окружног суда у Београду Небојше Живковића, наведено је да "са аспекта балистике и механике балистичког система предметног оружја сви најбитнији елементи вештачења указују да се у овом случају највероватније ради о убиству".

Вештак Костић оценио је да је Вујасиновићева "највероватније убијена нарочито када се има у виду да су у телу покојне пронађена два филцана чепа, што указује да су у њу испаљена два сачмена снопа који су формирали веома тешку рану којом је лева рука тренутно била избачена из функције и услед чега је Вујасиновићева била онеспособљена за даље руковање предметним оружјем."

У налазу и мишљењу искључена је могућност самоубиства јер би се у том случају, имајући у виду величину енергије трзања, оружје вероватно истргло из њених руку и било би одбачено од њеног тела под дејством кинетичке енергије.

"Ово истовремено значи да Вујасиновићева није могла да оружје испразни или да га поново напуни", оценио је вештак Костић.

Никада се неће утврдити убица

Породица Радиславе Даде Вујасиновић као и њихов пуномоћник Бранислав Тапушковић верују да се никада неће утврдити ко ју је убио, али од надлежних органа очекују да разреше дилему у јавности и признају да она није извршила самоубиство већ да је убијена.

Радислав Вујасиновић, отац настрадале новинарке, изјавио је да он зна истину о смрти своје ћерке али да од надлежних правосудних органа очекује да је они "утврде и изнесу у јавност".

"Ми смо склопили мозаик, имамо доказе и знамо ко је то урадио" рекао је Вујасиновић на конференцији за новинаре у Центру "Сава", који тврди да је његова ћерка убијена, за разлику од првобитних полицијских верзија према којима је изврсила саноубисво у стању нервног растројства.

"Иза њене смрти стоје много јаке снаге, а иза њих стоји служба", кратко је рекао Вујасиновић не желећи прецизније да коментарише.

Вујасиновић је потврдио да је тек недавно по захтеву тужилаштва саслушан у оквиру преткривичног поступка који води Окружни суд у Београду у циљу утврђивања да ли је Вујасиновићева убијена или се убила очевом ловачком пушком, 8. априла 1994. године.

Тапушковић: Тужилаштво не жели да прихвати доказе

Пуномоћник породице адвокат Тапушковић рекао је да не верује да ће икада доћи до починица убиства Даде Вујасиновић, пошто то није урађено за 14 година од њене смрти.

Тужилаштво не жели да прихвати необориве факте и доказе, као и најновије балистичко вештачење које доказује да је Вујасиновићева убијена, већ одржава дилему - самоубиство или убиство, казао је Тапушковић.

"Необјашњиво је зашто и после низа вештачења тужилаштво неће да прихвати да је реч о убиству и предузме конкретне мере", истакао је Тапушковић.

Председница Независног удружења новинара Србије Надежда Гаће за убиство Вујасиновићке, као и новинара Славка Ћурувије и Милана Пантића, криви бивши режим Слободана Милошевића.

"Ако се полицја и БИА променила од тог времена, нека то и докажу и нека расветле смрт Даде Вујасиновић", навела је она.

На конференцији је новинарима подељен налаз и мишљење вештака за балистику Владе Костића, према којем је Вујасиновићева највероватније убијена са два хица из ловачке пушке, као и првобитни извештај о криминалистичко-техничком прегледу лица места према ком је она исвршила самоубиство једним хицем.

Радислава Дада Вујасиновић пронађена је мртва у свом стану 8. априла 1994. године, а у првом налазу истрага је утврдила да је реч о самоубиству из ловачке пушке из које је испаљена једна патрона.

Истрага је обновљена четири године касније, 1998 године, а Окружни суд у Београду је по предлогу тужиоца, у новембру 2006 године наложио ново судско-медицинско и балистичко вештачење "пошто раније обављена вештачења нису била сагласна".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара