Бор, медицинска сестра ухапшена због сумње да је зависницима продавала метадон

Медицинска сестра запослена у градској болници у Бору ухапшена је због сумње да је зависницима продавала метадон, саопштио је МУП. Министар здравља Златибор Лончар каже да је то брука за професију и да Министарство неће толерисате такве случајеве.

МУП је саопштио да су припадници Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Полицијском управом у Бору ухапсили су М. П. (1965) због постојања основа сумње да је извршила кривична дела злоупотреба службеног положаја и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Ухапшена, иначе медицинска сестра у Дому здравља Бор, која је имала обавезу давања метадонске терапије зависницима од наркотика, сумњичи се да је преписане дозе метадона разблаживала, а преосталу количину продавала, прецизира се у саопштењу.

Сумња се да тиме зависници од наркотика, који су се лечили, нису добијали потребну количину метадона, већ су морали да га купују од ње.

Полиција је М. П. ухапсила приликом продаје две дозе метадона једном од хероинских зависника који се лечи у Дому здравља Бор.

По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведена тужиоцу.

Министар Лончар је данас у Бору, иначе, присуствовао предаји опреме коју је тој здравственој установи донирала "Блиц фондација".

На питања новинара о хапшењу медицинске сестре, рекао је да та акција полиције показује да нема заштићених.

Поручио је и да Министарство неће толерисати никога од оних који сматрају да могу да примају плату и да у исто време могу да тргују лековима које је држава обезбедила.

"Такви могу сами да напусте здравствени систем, јер ће се држава са њима разрачунати, у складу са законом", рекао је Лончар.

Налог за појачану контролу набавке и издавања лекова

Лончар је најавио да ће Министарство здравља већ данас издати налог свим болницама у Србији да појачају контролу лекова који су "интересантни" за наркомане.

"Да се појача контрола улаза и излаза тих медикамената", рекао је министар.

Додао је да ће тражити да најмање три особе преконтролишу набавку, али и издавање таквих лекова.

Министар Лончар такође истиче да су појединци попут медицинске раднице из Бора брука за професију.

"Ово је страшна ствар и велика брука за све који поштено раде у здравству, а таквих је 99 одсто", подвукао је министар током посете борској болници.

Лончар је додао да Министарство не може да се меша у истрагу, али да је жеља свих запослених у ресору здравља да се такви појединци најоштрије казне, како се сличне ствари не би више дешавале.

Како каже, на крају ће се и у борској болници показати да контрола није била најбоља.

"Ради се о искусној сестри. Не сумњам да је нашла начина да све то закамуфлира", рекао је Лончар.

Директор болнице у Бору Горан Јоксимовић рекао је да ће та здравствена установа формирати комисију за унутрашњи надзор, која ће донети свој закључак и о томе обавестити Министарство.

"Истражни органи раде свој посао", закључио је Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво