Адвокати: Окривљени Срби у незаконитом статусу притвореника

И поред тога што је Апелациони суд у Приштини усвојио жалбу адвоката о притвору ухапшених Срба они и даље остају у притвору, чиме се крше сва могућа међународна људска права, рекли су на хитно сазваној прес-конференцији адвокати Недељка Спасојевића, Драгише Марковића и Марка Рошића – ухапшених у случају истраге убиства Оливера Ивановића.

"Окривљени Срби се налазе у притвору, а терете се за извршење кривичног дела тешко убиство у помагању. Фактички, они су помагачи непознатом извршиоцу, што даје флоскулу овом читавом процесу", навели су адвокати, преноси Телевизија Мост.

Адвокат Дејан Васић оценио је да је Апелациони суд "чудном одлуком" вратио на поновно одлучивање, по захтеву Специјалног тужилаштва, предмет тројице Срба, што је, сматра, "необично решење".

"Апелациони суд или укида или продужава притвор, а сматрам да у ситуацији када и сам Апелациони суд налази да не постоји основана сумња, морао је тај притвор да укине. Оно што су они решили је вратило ствар на почетак, али нашим клијентима није укинута мера", рекао је Васић.

И адвокат Негован Шарановић изнео је мишљење да је "правна мера Апелационог суда чудна".

"Она у првом ставу доноси укидање решења о одређивању притвора, али се у другом ставу одређује да окривљени остају и даље у притвору до доношења нове одлуке. Када се анализира оваква изрека решења, долази се до закључка да се окривљени сада налазе у незаконитом статусу притвореника", нагласио је Шарановић.

Адвокат Миро Делевић каже да су браниоци "на седници за одређивање притвора апеловали да се месна надлежност Основног суда из Приштине искључи, јер је месно надлежан Основни суд у Косовској Митровици, где се дело и десило".

Прес-конференцији коју су хитно сазвали адвокати присуствовали су и чланови породица притворених Срба.

"Ми као породица не знамо ништа о њима, видели смо их једном, чекали смо у суботу да нас зову телефоном, али нико никога није звао. Забринути смо, не знамо шта ће бити са њима", рекла је Бојана Рошић, мајка Марка Рошића.

Мост наводи да ће следећи корак адвоката одбране бити поступање у складу са овлашћењима које им даје косовски Законик о кривичном поступку.

Поднеће ургенцију за хитно заказивање седнице, која је првобитно одређена за 12. децембар, а, како су рекли, без образложења је померена за 17. децембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво