Рустем Мустафа: Борци ОВК нису чинили ратне злочине

Високи официри Ослободилачке војске Косова изаћи ће "чиста образа из процеса пред Специјалним судом", каже бивши командант ОВК за Лап и бивши посланик косовске скупштине Рустем Мустафа Реми, који је позван да пред Специјалном судом 14. јануара да изјаву.

Рустем Мустафа је на своој Фејсбук страници написао да је сигуран да током рата на Косову припадници ОВК "нису чинили злочине који би се могли означити ратним злочинима", и да је то "сугестивна пропаганда створена о ОВК која ће бити оборена".

Како је рекао, ОВК је свој посао завршила 1999. године и нико не треба да користи акроним ОВК, нити време славе, јер је Косово, каже, захваљујући домаћој политичкој и војној организацији данас слободно, преноси његову изјаву Радио Слободна Европа.

"Очекујем да Специјални суд прошири делокруг и да се гони и привредни криминал", рекао је Мустафа.

Рустем Мустафа, познат и по ратном надимку "Командант Реми" предводио је јединице у зони око Подујева.

Осуђен је на четири године затвора због малтретирања затвореника у логору Лапаштица. Осуђен је и за злостављање затвореника у логору Кољић, као и за мучење Милована Станковића у селу Бара на Бајгори.

Био је, такође, први командант ОВК који је, по повлачењу југословенских снага безбедности јуна 1999. године, ушао у Приштину и у насељу Грмија успоставио штаб, одакле је "командовао" градом наредних неколико дана, док његове војнике нису разоружали припадници Кфора.

Током рата на Косову, његове јединице преузимале су одговорност за нападе на полицију и прекидање саобраћаја на путу Приштина-Подујево.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво