Брамерц задовољан

Тужилац Серж Брамерц нагласио у писаном извештају Савету безбедности да је задовољан напорима које Србијa тренутно улажe да употпуни сарадњу с Тужилаштвом у Хагу. Тужилаштво, међутим, инсистира на томе да Србија одржи те напоре како би постигла додатне позитивне резултате.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц нагласио је у писаном извештају Савету безбедности УН да је "задовољан" напорима које власти Србије тренутно улажу да употпуне сарадњу с тужилаштвом у Хагу. 

"Тужилаштво је задовољно нивоом напора које власти Србије тренутно улажу у сарадњу. Тужилаштво, међутим, инсистира да Србија одржи те напоре како би постигла додатне  позитивне резултате", пише у извештају који је Брамерц средином новембра упутио Савету безбедности, а у који је Бета данас имала увид.

Брамерц ће у четвртак, 3. децембра, редован шестомесечни извештај о раду представити у говору пред Саветом безбедности УН у Њујорку. 

Оцењујући да је Србија у протеклих шест месеци "наставила и додатно развила" сарадња коју је раније већ била унапредила, главни тужилац је назначио да "најкритичније преостало питање сарадње Србије" остаје проналажење и хапшење двојице бегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића.

Државне агенције у Србији су у минулом полугодишту "наставиле да активно спроводе операције потраге за бегунцима и мрежама за њихову подршку", пише у извештају.

Брамерц је оценио да су Савет за националну безбедност Србије и владин акциони тим за потрагу "унапредили ефикасност текућих операција и координацију међу владиним телима, агенцијама за спровођење закона и безбедносним службама".

"Постоји нада да ће та побољшања и текуће оперативне активности имати за исход хапшење бегунаца у блиској будућности", подвукао је тужилац.

Потврђујући да су га власти у Београду "редовно и свеобухватно извештавале о раду српских агенција задужених за лоцирање и хапшење бегунаца", Брамерц је назначио да Савет за националну безбедност "има важну улогу надгледања и усмеравања активности истражних агенција".

Главни тужилац је констатовао и да је Национални савет Србије за сарадњу с Хашким трибуналом одговорио на све захтеве из Хага за приступ архивама и документима. Србија одговара "брже и ефикасније", а унапредила је и спососбност да одговори на хитне захтеве који се појављују током суђења пред Трибуналом.

Брамерц је нагласио и да је "важан доказни материјал за текуће процесе" пронађен током операција претраге и заплене које су, на захтев из Хага, спровело српско правосуђе и полиција, а које је координисао Савет за националну безбедност.

Власти Србије су, по извештају Брамерца, брзо и на примерен начин одговориле и на захтеве да омогуће појављивање сведока пред Трибуналом, а у неколико случајева су, на позив хашког тужилаштва, пружиле заштиту сведоцима којима је било прећено.

"Тужилаштво охрабрује власти Србије да наставе да одговарају на захтеве за помоћ ефикасно као што то сада чине. Помоћ Србије остаће кључна за успешно окончање преосталих првостепених суђења и жалбених поступака пред Трибуналом", подвукао је Брамерц у писаном извештају Савету безбедности УН. 

Брамерцову позитивна оцена сарадње Београда кључна је за даље приближавање Србије Европској унији. 

Холандија, која је до сада примену прелазног трговинског споразума Србије са ЕУ условљавала хапшењем Ратка Младића, недавно је наговестила да би могла променити став и одблокирати споразум, ако Брамерц пред Саветом безбедности УН у среду оцени да Београд чини све што може да пронађе и ухапси Младића.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи