Случај "Жута кућа", у извештају сведочења Албанаца који су учествовали у трговини органима

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорава да време цури и да ће Специјално тужилаштво за злочине ОВК за неколико месеци донети одлуку да ли подиже оптужнице за "жуту кућу" или одустаје од њих. Истиче да постоји извештај у којем се налазе интервјуи са осморицом Албанаца, бораца ОВК, који сведоче о свом учешћу у трговини органима.

Милован Дрецун је рекао да радна група коју је формирао Одбор за Косово и Метохију и која сакупља чињенице и доказе о злочинима ОВК има јединствену комплетирану базу података о свим злочинима.

"Ми смо пре месец дана новинарима, када смо имали састанак са представницима појединих амбасада, поделили досије 'Жута кућа'. У њему је било и оно о чему се говори последњих дана у медијима – извештај форензичког тима који је радио увиђај у 'жутој кући'", рекао је Дрецун гостујући у Дневнику РТС-а.

Подсећа да је у том тиму био и Мати Раатикаинен. Он је био шеф истражног тима при Међународном суду за бившу Југославију, а затим и шеф истражног тима Еулекса.

"На састанку са породицама киднапованих и несталих рекао је да има напретка и да ће се сигурно нешто урадити и да они знају где се тела налазе", навео је Дрецун.

У закључку тог извештаја се наводи да је крв која је нађена у кухињи реаговала на луминол.

"Луминол се користи након завршетка свих испитивања. Ова супстанца коришћена је да би се уочила крв коју људско око не може да види на евентуалним местима. Дакле нашли су крв у 'жутој кући'", истакао је Дрецун додајући да је тај извештај иницирао даљу истрагу.

Дрецун о заташкавању

Председник Одбора за Косово и Метохију рекао је да има и извештај који је означен као поверљив материјал, чија информација није за јавност и предмет је новинарске дискреције.

"То је извештај из октобра 2003, ради се о садржају посете шефа одељења за истраге Хашког трибунала Патрика Лопеза Тереса и његовог састанка са директором одељења за правду Унмика Емоном Смитом. Они наводе осам сведока Албанаца и знају целу причу", рекао је Дрецун.

То, напомиње, показује колики је степен заташкавања и непредузимања било каквих активности када је могло много више да се уради да се разоткрије случај илегалне трговине органима.

"Уводник је базиран на интервјуу са осам сведока, сви су Албанци са Косова и из Црне Горе који су служили у ОВК. Четворица су учествовала у транспорту најмање 90 Срба и других у затвор у централној и северној Албанији, тројица су испоручивала заробљенике у клинику, двојица су учествовала у транспорту делова тела и органа на аеродром 'Ринас' код Тиране. Сви транспорти и хируршке процедуре су обављани са знањем и учествовањем средњих и виших официра ОВК и лекара са Косова и из иностранства", рекао је Дрецун.

Као значајно истиче то што су ту операцију активно подржавали људи из састава албанске тајне полиције, тада под контролом бившег премијера Салија Берише.

Трговина органима је један од носећих елемената извештаја Дика Мартија, тако да Дрецун очекује да ће се наћи у оптужници специјализованог тужилаштва.

"Морамо да инсистирамо и да урадимо све да се што пре нађу на оптужницама. Време цури, за неколико месеци донеће одлуку да ли подижу или одустају од оптужница. Морамо да их снабдемо доказима да нам се не деси опет да нико ништа није предузео", закључио је Дрецун.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво